Nieuws Marketing

Stuur je eenzame oma een kaartje met de Omapost-app

Met de app Omapost stuur je elke maand online foto’s naar je offline opa en oma. Initiatiefnemer Wilbert van de Kamp (27) hoopt zo eenzaamheid onder ouderen aan te pakken, schrijft Het Parool.

Jet Hesselink 9 augustus 2016

Omapost 1

Het is tijdens Startup Weekend in Groningen dat Wilbert van de Kamp een idee voor een app krijgt. Hij voelde zich al een tijdje mijlenver verwijderd van zijn opa en oma. Vanwege de afstand Amsterdam-Bennekom, maar ook omdat hun gesprekken niet verder kwamen dan het weer, zijn studie en het baantje dat hij allang niet meer had. "Onze levens zijn zo verschillend. Ik merkte dat ik ze daardoor minder en minder zag. Zelfs als ik in de buurt van hun dorp was, vond ik het lastig om de stap te zetten."

Zijn vrienden hadden hetzelfde probleem, merkte hij. Iedereen is druk met zichzelf en heeft daardoor minder tijd voor een ander. "Tja, en wie schieten er dan als eerste bij in?" Om het contact met opa en oma weer op te pakken en voor eens en altijd van leuke gespreksstof te voorzien, bedacht Van de Kamp de app Omapost. Daarmee kun je elke maand je Facebook- of Instagramfoto’s naar je offline opa en oma sturen. Per post, want de foto’s worden afgedrukt op een kaartje. De foto’s kun je zelf uitkiezen en uploaden.

Drempel

Nadat je een persoonlijke boodschap en je telefoonnummer hebt opgeschreven, doen Van de Kamp en zijn kleine Omapost-team het ‘saaie’ werk. "Onze generatie koopt geen postzegels en weet vaak niet eens een brievenbus te vinden. De drempel om een kaart te sturen, is te hoog. Dat klinkt natuurlijk lui, maar het is wel hoe we zijn."

Het idee is om je grootouders zo beter op de hoogte te houden van je bezigheden. "Maar we vinden het ook heel belangrijk dat je daardoor andere gespreksonderwerpen hebt, en fysiek weer vaker contact met ze krijgt." De app richt zich niet alleen op kleinkinderen die de kloof met hun eigen opa en oma willen dichten; je kunt ook een opa of oma ‘adopteren’, die niemand om zich heen heeft. Op die manier wil Omapost de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen aangaan.

Origineel idee

Van de Kamp vroeg een paar leeftijdsgenoten de app te testen. Zoals Renske Holwerda (32): "Mijn oma vond het kaartje dat ze op de mat vond ontzettend leuk en attent. Toevallig kwam ie aan op de dag dat we haar verjaardag vierden. Toen heb ik de hele familie over het concept verteld; iedereen vond het een origineel idee."

Ook Marleen van Beek (29) is enthousiast: "Het is heel handig dat deze app je een seintje geeft als het tijd wordt voor een kaartje. Zelf vergeet ik dat soort dingen nog weleens." Met de app hoopt Van de Kamp mensen samen te brengen. En het suffe beeld dat veel jongeren van hun oma en opa hebben te veranderen. "Het klopt niet dat ouderen niets meer van deze wereld snappen; ze begrijpen juist heel veel, want ze hebben alles al een keer meegemaakt. Misschien heb je aan het advies van je opa of oma wel veel meer dan aan dat van een vriend."

Maar willen twintigers en dertigers tegenwoordig nog wel met hun grootouders bezig zijn? Van de Kamp, stellig: "Af en toe is het goed om iets voor een ander te doen. En het is ook nodig; het lijkt me een vreselijk naar gevoel om als oudere steeds meer banden met de buitenwereld te verliezen."

Verschil

Of zo’n persoonlijk fotokaartje écht het verschil kan maken? Tester Lennart van Nieuwenhuijzen (24): "Omapost werkt natuurlijk alleen als je al stilstaat bij het probleem van eenzaamheid onder ouderen. Maar het is een leuke, nieuwe manier om je opa en oma tebereiken." Van de Kamp: "De grootste valkuil van de app is dat het voor sommigen wat koud lijkt; eens per maand een kaartje sturen, en klaar is kees. Maar het hele idee erachter is datje weer sneller met elkaar spreekt door zo’n kaartje."

De app is vanaf september gratis te downloaden via de App- en Playstore. Prijs per kaartje: €2,50.

Gerelateerde artikelenZet met #Omapost je oma in het zonnetje