Nieuws Marketing

Café Centraal blijft stil staan in de tijd

In 1999 ontving Herensociëteit Gezelligheid Waalwijk-Besoijen een enveloppe van de gemeente Waalwijk. In een eenregelig briefje werd het bestuur formeel gemeld dat van de heer Henricus Franciscus Maria Passier geen feiten bekend waren die een lidmaatschap van de sociëteit in de weg zouden kunnen staan. Zo schrijft het Brabants Dagblad.

Kees Klijn l Foto: Joris Buijs 5 augustus 2016

Cafecentraal

Kortom, Henk Passier was op woensdagavonden in café Centraal welkom om de tijd te doden met rikken.

Passier, een van beste spelers die RKC in zijn amateurtijd ooit heeft gekend, is een echte voetballiefhebber. Maar de Champions League verkiezen boven kaarten bij de sociëteit, dat heeft hij nimmer gedaan. "Ik heb altijd gerikt, als kind kreeg ik het met de paplepel ingegoten. Ik kan de kletspraat en het schelden op elkaar als het verkeerd loopt niet missen. Soms gaan ze zo tegen elkaar tekeer dat het wel lijkt alsof het café helemaal vol zit. Dat hoort bij het kaarten, we weten het allemaal beter."

Ambiance

Maar het is vooral de ambiance van café Centraal die als een magneet aan Passier trekt.

"De tijd heeft hier stilgestaan. De sfeer van toen is hier altijd gebleven. Het voelt als een tweede thuis, een huiskamer. Heerlijk is dat. Uitbater Zus en haar zussen Ina en Martha vinden het oprecht fijn dat je er bent. Zus is de moeder van het café. Iedereen heeft diep respect voor haar. Gewoon door wie ze is. Stel dat er twee ruzie zouden krijgen in het café - ik heb het nog nooit meegemaakt, hoor -, dan zouden ze naar buiten gaan om het daar uit te vechten. Uit eerbied voor Zus."

Drinken

Volgens Passier verstaat Zus Leenheers de kunst om tijdens haar aanwezigheid afwezig te zijn. "Ze bestookt je niet met vragen of je nog wat wilt drinken. Nee, Zus zit op een kruk achter de bar, vermaakt zich met de krant. Dat is heel fijn, wij kunnen daardoor helemaal in onszelf opgaan."

En ook: "Zus regelt altijd de kaarten voor ons. En we krijgen allemaal een groen bakje om het geld in te doen."

Brieven naar de gemeente worden niet meer gestuurd om de gangen van een aspirant-lid na te gaan. Wel is er nog altijd de stilzwijgende afspraak dat er tot zes uur 's morgens mag worden gekaart.

"Daar maken we geen gebruik meer van", zegt Passier. "Als het één uur wordt, is het laat. Dan helpen we Zus ook altijd mee met opruimen. En we sluiten samen met haar de poort. Zo weten we zeker dat ze weer veilig in huis is."

Latertje

Vroeger, zo weet Zus zich nog heel goed te herinneren, kon het wel degelijk een latertje worden. "Toen zaten er ook verscheidene fabrikanten bij de herensociëteit. Die hoefden niet net als de gewone man 's morgens vroeg aan het werk. Zij konden hun tijd zelf indelen."

Passier is de voorzitter van Herensociëteit Gezelligheid WaalwijkBesoijen. De rol van preses kost heden ten dage maar weinig tijd. "Eens per jaar komen alle dertien leden in Centraal bij elkaar voor een vergadering. De agenda stelt niet zo heel veel voor. We nemen de spelregels van het rikken een keer door, de tarieven worden soms aangepast. Allemaal dubbeltjeswerk, hoor. En als een lid van de sociëteit is overleden, staan we daar natuurlijk nog even bij stil."