Nieuws Marketing

Centrum Dedemsvaart moet meer gaan bruisen

Het centrum van Dedemsvaart krijgt een impuls. Verschillende partijen, waaronder handelsvereniging DMC, Plaatselijk Belang, de gemeente Hardenberg, de Rabobank en vastgoedeigenaren werken aan het Actieplan Centrum Dedemsvaart.

Erwin Dijk 20 april 2016

Outletcentrumshoppen1065

Dat moet een antwoord zijn op de toenemende leegstand. Ruben Visser van adviesbureau Over Morgen, dat de ontwikkeling van het plan begeleidt, gaf maandagavond tekst en uitleg tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Dedemsvaart. "We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar wel anticiperen op ontwikkelingen", hield Visser de bezoekers voor.

Daarmee doelde hij niet alleen op de toename van het internetwinkelen, maar ook op bijvoorbeeld de groeiende hang naar het lokale en de opkomst van de 3D-printer en de 'deeleconomie'. "We moeten toe naar een compact centrum, dat minder gericht is op winkelen en meer op ontmoeten, vermaken en beleven."

InspirerenAl te concreet werd Visser niet, maar zijn verhaal was dan ook vooral bedoeld om te inspireren en out of the box te denken. "Als we meer ontmoetingen willen in het centrum, moeten we misschien in een leegstaand pand ruimte bieden aan zzp'ers. En bij beleving kun je denken aan een jeu-de-boules-baan, sfeermuziek of een speelgelegenheid voor kinderen. Voor hen is er in het centrum immers weinig te doen."

Op de Marktstraat, één van de acht speerpunten in het plan, ging de adviseur wat dieper in. Door onder meer de recente verhuizing van Hema, wordt de verbindingsstraat tussen de Markt en de Julianastraat geplaagd door leegstand. "Misschien moeten we hier wel panden opknippen. En wellicht is het een idee een prijsvraag voor nieuwe ondernemers te houden, waarbij de winnaar drie maanden gratis een pand krijgt. Het is in ieder geval belangrijk dat de gemeente een visie op de Marktstraat ontwikkelt."

InrichtingDedemsvaart hoeft volgens Visser niet te wanhopen. Zo is de inrichting van het centrum relatief nieuw, schoon en netjes, blijkt uit onderzoek dat veel Dedemsvaarters in hun eigen dorp winkelen en is er relatief veel horeca. "Dat kan iets zeggen over de behoefte aan ontmoeting. De basis is dus goed en dat biedt kansen." De partijen willen het actieplan volgende maand afronden en komen voor de zomer met informatie.

De jaarvergadering van Plaatselijk Belang stond verder vooral in het teken van het overdragen van de voorzittershamer door Gerrit Schipper aan Meine Fernhout. "Ik heb er zin in", zei die laatste.

Ook de N377, het digitale dorpsplein, glasvezel voor het buitengebied en de onvermijdelijke blauwalg in de Kotermeerstal kwamen aan de orde.