Nieuws Marketing

Delicatessezaak Mezze symboliseert verhaal Roombeek

Belgin Demir-Kara opende eind vorig jaar delicatessezaak Mezze in Enschede. De Turkse baklava staat in de wijk Roombeek naast de Twentse ‘bunkerkaas’gerijpt in één van de bunkers van Vliegveld Twenthe. Daarmee wordt het verhaal van de wijk gesymboliseerd.

Jochem Vreeman 7 mei 2016

Mezze Belgin Demir Kara Annina Romita

Roombeek is een smeltkroes van culturen en achtergronden en is in veel opzichten uniek. Dat geldt ook voor Mezze; veel van de producten van Demir-Kara vind je niet in de schappen van de bekendere delicatesseketens. Demir-Kara verkoopt haar producten inclusief een persoonlijk verhaal.

Vuurwerkramp

,,Ik ben een fijnproever en benut de kennis die ik van huis uit heb meegekregen,'' vertelt Demir-Kara. Haar ouders zijn geboren in Turkije en brengen er tegenwoordig de helft van het jaar door. Demir-Kara, die vlak na de vuurwerkramp naar Roombeek verhuisde, zoekt hen regelmatig met haar gezin op. Zo staat ook komende zomer een bezoek aan haar ouders in Turkije gepland. In Ayvalik, een kuststreek in West-Turkije vlakbij de stad Izmir, vertoeven ze tussen de olijfgaarden, het voelt voor hen als een paradijs. ,,Die bomen, de sfeer, de geur en vooral de smaak; ik probeer het allemaal mee terug te nemen naar mijn winkel in Enschede."

Carrièreswitch

Demir-Kara gaf een twintig jaar lange loopbaan in de apotheek op om met Mezze haar droom waar te maken. ,,Delicatessen zijn mijn passie. Op feestjes van familie en vrienden was ik altijd al bezig met bijzondere hapjes, tapenades of olijven. Ik vind het heerlijk om daar mee bezig te zijn. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik de knoop heb doorgehakt om voor een eigen zaak te gaan."In de winkel verkoopt Demir-Kara van alles, van hazelnotenhelva tot mediterrane wijn, maar het meest trots is ze op haar Turkse producten. ,,De Turkse olijfolie in mijn winkel komt uit 'mijn' streek en is een stuk lichter dan de Italiaanse olie." De olie sloeg aan bij de klanten in haar winkel, sommigen komen er regelmatig voor terug. Ze luistert goed naar de wensen van haar klanten, tegelijk wil ze ook graag zelf vernieuwen. ,,Ik heb meer vrijheid dan veel andere delicatessenzaken en ik verkoop producten die zij niet hebben." Ze laat Turks fruit met rozenblaadjes zien. ,,Dit kan je zelfs in Turkije bijna nergens krijgen. Omdat ik zeven dagen per week open ben, heb ik niet veel tijd om op pad te gaan voor bijzondere producten, maar ik probeer het wel zoveel mogelijk. Ik heb goed contact met specialistische groothandels in Duitsland, daar haal ik veel vandaan. Laatst kwam een kookclubje in mijn winkel, de leden waren op zoek naar een speciaal soort bloem. Niet veel later lag het bij mij in de schappen. Ik vind het leuk naar zoiets op zoek te gaan en het daarna te verkopen."

Foto: Annina Romita