Nieuws Marketing

Duurder parkeren in Almelo wekt wrevel

Verhoging parkeertarief is tegen afspraak in gemeenteraad, volgens Centrum Almelo Actief.

Van onze redactie 22 januari 2016

Parkeerplaats stockpixabay

Eén dezer dagen kan CDA-wethouder Irene ten Seldam, onder meer verkeerszaken, een brief verwachten. Afzender: ondernemersvereniging Centrum Almelo Actief (CAA). De winkeliers zijn boos over een tariefsverhoging, sinds 1 januari in gemeentelijke parkeergarages in het centrum. De prijs van een kaartje is van 1,50 euro naar 2,00 euro per uur verhoogd. De overige parkeertarieven in de binnenstad (straat) zijn op 1,50 euro gebleven.

OverdektMaar het overdekt stallen van de auto is 33 procent duurder geworden. En dat is de ondernemersvereniging rauw op het dak gevallen. „Het is tegen een afspraak die het college van burgemeester en wethouders met de raad heeft gemaakt. Daarom zijn we als ondernemersvereniging hogelijk verbaasd”, reageert CAA-voorzitter Gerrit van Woudenbergh. Hij was aanwezig bij een raadsvergadering, toen uitvoerig werd gesproken over parkeertarieven. „In de bewuste vergadering is een voorstel aangenomen waarin bepaald is dat het hele parkeerbeleid nog een keer onder de loep wordt genomen. Er wordt gekeken wat nu ‘goed’ en ‘slecht’ is in Almelo. Daarbij is ook afgesproken dat parkeertarieven de eerste drie maanden van het nieuwe jaar niet worden verhoogd. Dat is nu tóch gebeurd. Daar zijn we boos over’’, zegt Van Woudenbergh. De CAA-voorzitter zegt dat bij de afspraak geen onderscheid is gemaakt tussen parkeergarages en betaald straatparkeren. De kwestie is deze week besproken in een bestuursvergadering van de ondernemers. Van Woudenbergh: „In een brief gaan we de wethouder om opheldering vragen.’’

ReactieWethouder verkeerszaken Irene Ten Seldam (CDA) laat via haar woordvoerder weten dat de gemeente niets te verwijten valt. „Parkeergarages vallen niet onder de gemeentelijke parkeerverordening. Ze zijn eigendom van een private partij: Stadstoezicht”, aldus de woordvoerder. En: „In het raadsvoorstel staat duidelijk dat het om straatparkeren gaat.

Formeel heeft de wethouder gelijk. Stadstoezicht is een private partij. Dat wil echter niet zeggen dat het gemeentebestuur geen invloed heeft op de parkeertarieven voor de garages. De enige, dus 100 procent, aandeelhouder van Stadstoezicht is de gemeente Almelo.

Foto: Pixabay