Nieuws Marketing

EenmansZaken: Waarom zij ervoor kozen zzp’er te worden

De afgelopen tijd verscheen er elke week een aflevering van EenmansZaken op De Ondernemer, onze videoserie waarin een panel van zzp’ers zich boog over typische zzp-kwesties, van sparen voor pensioen tot acquisitie en belasting. In deze laatste aflevering vertellen de deelnemende zzp’ers hun ondernemersverhaal. Waarom verruilden zij het zekere bestaan in loondienst voor de vrijheid van het ondernemen?

Ezra Hakze | Video: Vincent Krijtenburg 22 mei 2019

Of zzp’er worden een bewuste keuze was, dat is de vraag die we in de laatste aflevering van EenmansZaken aan de zzp’ers voorlegden. Zzp’er worden kan immers ook een noodgedwongen besluit zijn, ingegeven door toegenomen werkdruk en personeelstekorten. De toename van het aantal zzp’ers in de zorg wordt soms in dat licht geduid. Toch valt een ding op bij ons panel van zzp’ers: de meesten kiezen juist vol overtuiging voor het ondernemen, uit een behoefte aan vrijheid, zelfontplooiing en meer zeggenschap.

Ondernemen versus loondienst

Een groot deel van de zzp’ers uit het panel heeft zelfs de mogelijkheid om hetzelfde werk in loondienst te doen, maar verwisselde dit zekere bestaan bewust voor het ondernemerschap. Programmeur Dirk Boer vertelt bijvoorbeeld dat hij zich in loondienst een ,,klein radartje in een groter geheel voelde’’. Als ondernemer heeft hij weer de vrijheid om een eigen product van a tot z uit te werken. Ook voor flexleerkracht Jan-Willem Duim is het belangrijk dat hij als freelancer zijn eigen visie op goede onderwijsmethoden toe kan passen en niet voor alles toestemming van een leidinggevende nodig heeft.

Lees ook: EenmansZaken: Hoe kom je aan genoeg werk en klanten?

Koudwatervrees als zzp’er

Ook geven een aantal zzp’ers aan dat zij al lang rondliepen met het idee om zzp’er te worden, bouwondernemer Wim de Vink stelde het bijvoorbeeld uit tot zijn 45e. Zzp’er worden lijkt in die zin geen gemakkelijke keuze die past bij de tijdgeest of de verwachtingen in bepaalde branches, maar juist een weloverwogen besluit, waarbij de zzp’er zich ook erg bewust is van risico’s.

Dit is de laatste aflevering van EenmansZaken. Het panel van zzp'ers bestond uit: Dirk Boer (programmeur), Wim de Vink (keukenrenovatie), Nicole Kroes (setdresser / foodstyliste), Santucia Gradner (maatschappelijk werker), Jan-Willem Duim (leraar), Sjaak Schouten (taxichauffeur), Shakira Wong Chung (schoonheidsspecialiste), Simone van der Koelen (receptontwikkelaar en blogger), Karsten de Graaf (accountant), Arnoud van Werkhoven (verhuisondernemer).

;cc_load_policy=1

EenmansZaken afleveringen