Nieuws Marketing

Ewoning uit Hasselt in een stroomversnelling

Het gaat ze voor de wind, de mannen van Ewoning in Hasselt. "We zijn een kleine vier jaar bezig en komen nu in een stroomversnelling", zegt Leo Hoksbergen. "Er zijn weinig partijen die zich helemaal richten op woningen die geen energie verbruiken."

Van onze redactie 21 oktober 2016

Leo Hoksbergen

Wie: Leo Hoksbergen (48)Wat: energiezuinige woningenWaar: HasseltSinds: 2012Grootte: twee eigenarenContact: hoksbergen@ewoning.nl

Schil

Nul-op-de-meter-woningen worden ze genoemd. Soms leveren ze zelfs energie op. Het principe is eenvoudig, zegt Leo. "De schil, daar gaat het om. Je hebt een stabiele schil nodig, winddicht, met voldoende ventilatie. Wij werken met EPS-bouwblokken, een soort legostenen van piepschuim, met aan de achterkant een holle ruimte waarin je beton stort. De elektrische energie wek je zelf op met zonnepanelen of een kleine windmolen. Een gasaansluiting heb je niet meer nodig."

Schepping

Leo studeerde politieke geschiedenis, was beleidsadviseur in Den Haag en werkte bij de Kamer va n Koophandel. Met architect Martijn Linde richtte hij Ewoning op. "Martijn ontwerpt de woningen, ik doe het procesmanagement. Dit is ontstaan uit onze overtuiging dat je zuinig moet zijn op de schepping. Met name particulieren die energiezuinig willen bouwen, komen bij ons. We doen ook aan projectontwikkeling en de belangstelling bij corporaties en beleggers neemt toe. We zijn met zijn twee ën en hebben niet de ambitie een groot bedrijf te worden. Ons streven is in elke provincie te beginnen volgens het franchisemodel. Het gaat ons meer om het concept dan om het bedrijf."