Nieuws Marketing

Ex-militair bedacht CrossXvest uit noodzaak

Onder de Afghaanse zon bedacht ex-militair Dave de Vries (28) een manier om fanatiek te blijven sporten, schrijft Het Parool. Zijn CrossXvest, met gewichten, is een hit.

Caroline van Keeken | Foto: Eva Plevier 18 juli 2016

EP davedevries01 2

%VIDEOWIDGET%Dave de Vries, ex-militair, bedacht het CrossXvest , een sportvest met gewichten, tijdens zijn uitzending als mitrailleurschutter naar Afghanistan. Daar zocht hij naar manieren om zich ondanks de extreme hitte aan zijn nogal fanatieke trainingsschema te kunnen houden. Eenmaal terug in Nederland ging hij uit dienst om een ondernemerscarrière te beginnen. Sinds twee jaar verkoopt hij zijn zelfontworpen gewichtsvesten online (vanaf 129 euro) en zijn de bestellingen nauwelijks bij te houden.

Noodzaak

Eerst was er alleen interesse voor zijn vest in Nederland en België, nu worden orders geplaatst vanuit achttien landen, waaronder Japan en Singapore. Niet slecht, voor een ideetje dat hij uit noodzaak bedacht. "Ik heb sindsdien constant nieuwe ideeën. Ik moet mezelf dwingen niet alles tegelijk te doen."

Hoe was dat, trainen onder de Afghaanse zon? "Ik sportte ’s avonds na het werk of heel vroeg ’s ochtends. Op het heetste moment van de dag was het zestig graden, dan kun je niet trainen. In Nederland sportte ik dagelijks en daar wilde ik daar mee doorgaan. Ik was sportverslaafd, zó gedreven. Omdat er geen sportschool was, maakte ik er één met anderen. We richtten een tent in met materiaal dat over was: ijzeren kettingen, autobanden, munitiekisten als sporttools. Het was heerlijk om na een lange werkdag te kunnen trainen. Het was ook effectief, ik raakte enorm afgetraind."

Training verzwaren

Trok het merendeel van zijn collega’s zich ’s avonds terug in hun slaapvertrekken met een boek, dan stak hij het kamp over naar de sportschool. Met zijn kamergenoot, zijn buddy. "We namen de dag door en bespraken wat we de volgende dag gingen doen. Wij hoorden bij de eerste lichting. We brachten het gebied in kaart en checkten of er mijnen lagen." Daardoor sportte hij minder. "Ik verloor spiermassa en moest de training zien te verzwaren."

De Vries besloot een kogelwerend vest te dragen tijdens zijn work-outs. Niet ideaal, want hij kon er nauwelijks in bewegen. "Soms deed ik er nog een rugzak bij op, en een zware ijzeren ketting om mijn nek – ik houd wel van een beetje improviseren. En ik ging meer hardlopen." Hij werd sterker, sneller en steeds fanatieker. Weer in Nederland schreef hij zich in voor een hardloopwedstrijd, een survivalrace en een sportevenement dat werd georganiseerd door zijn bataljon. Hij won alles. Verbaasde blik: "Blijkbaar had al dat trainen met extra gewicht zin. Ik dacht: híer wil ik mee door. Met mijn Defensiecarrière was ik wel klaar, het zorgde voor behoorlijk wat druk op mijn privéleven. Het is niet leuk voor je vriendin als je steeds zes maanden weg bent."

Advies

Hoe ben je met je bedrijf begonnen? "Ik heb advies gevraagd aan iedereen in mijn omgeving met ondernemerservaring. Mijn ouders hadden een tennisclub en mijn moeder begon later een bedrijf waarmee ze sportlessen gaf. En ik las veel over verschillende trainingsmethoden."

"Omdat ik ook wat moest verdienen, ging ik werken bij The Natural Health Company. Daar leerde ik over voeding en gezondheid. En ik liet een prototype maken van het gewichtsvest – geïnspireerd op het kogelwerende vest – dat ik liet testen door een fysiotherapeut, sportschoolhouder, atleet en een personal trainer. Dankzij hun commentaar wist ik wat beter kon. Bij mijn bijbaan volgde ik opleidingen waardoor ik nu voedingsconsultant ben. Op een gegeven moment voelde ik dat ik er klaar voor was om voor mezelfte beginnen."

Wat was het beste advies dat je kreeg? "Dat kwam van mijn oom. Hij zei dat ik me moest specialiseren. Daar ben ik nu mee bezig. Ik focus me volledig op het nog beter maken van het vest. Volgens sommige mensen moest ik ook een sportkledinglijn opzetten. Maar dat leidt af."

Hoe blijf je de concurrentie voor? “Er zit één groot bedrijf in Amerika dat doet wat ik doe en een Iers bedrijf verkoopt gewichtsvesten. Verder zijn er een heleboel kleine webshops waar ik niet bang voor ben. Ik houd ze wel in de gaten natuurlijk. De ondernemer en ingenieur Elon Musk zei ooit dat er niets mis is met concurrentie. Het betekent gewoon dat er vraag is naar jouw product. Zolang je maar de beste blijft."

Rechte lijn omhoog

Wat vond je het moeilijkst? "Het accepteren dat niet alles in één rechte lijn omhoog gaat. Mijn bedrijf is in korte tijd hard gegroeid. Maar zo hard zal het niet blijven gaan. Het is goed om kleine stappen te nemen. Net als bij bergbeklimmen: soms ga je te snel, dan moet je even uitrusten. Kun je daarna weer verder."

Hoe zijn de voorbereidingen gegaan van de beklimming deze dagen van deBen Nevis in Schotland, samen met Michaelrobbert Brans, atleet met één been? "Goed. Michaelrobbert is zowel mentaal als fysiek ontzettend gegroeid. Hij traint hard. Erg bewonderenswaardig. Hij mailde me op een dag, schreef dat hij gezien had dat ik de Ben Nevis had beklommen. En vroeg of ik het aandurfde dit nog eens te doen, samen met hem, in een CrossXvest. Te gek hè? Er gaat een Brits dronebedrijf mee om er een documentaire van te maken."

Heeft het ministerie van Defensie al een bestelling bij je gedaan? "Daar mag ik nog niks over zeggen."