Podcast De Zo Genaamde Podcast

Transloetje, Edison the Petit en Floatzac: elke productnaam Fatboy combineert lol met kwaliteit

Waar komen namen als Uitgekookt, TUI en Fonq vandaan en wat betekenen ze eigenlijk? In De Zo Genaamde Podcast ontdekt naamexpert Floris Hülsmann de bijzondere verhalen achter deze merknamen. In aflevering 2 kom je alles te weten over het ontstaan en de betekenis van Fatboy. Het Brabantse bedrijf heeft lol en kwaliteit hoog in het vaandel. 'We nemen het leven niet te serieus en brengen onconventioneel design.'

Dezogenaamdepodcast fatboy 1

Pauline Barendregt, creatief directeur van Fatboy, in de studio bij Floris Hülsmann.

Van onze redactie 5 december 2022

Je kent het merk Fatboy van de kleurrijke zitzakken, maar het in 's-Hertogenbosch gevestigde bedrijf maakt nog veel meer dan de heerlijk luie producten om op te zitten en om in te chillen. Lampen, hangmatten, hondenbedden, sofa's: you name it! Alles in de herkenbare Fatboy-stijl. Maar dan die naam: waar komt die vandaan? Pauline Barendregt, creatief directeur van het Brabantse bedrijf, weet van de hoed en de rand.

Voor de oorsprong van de naam moeten we terug naar het jaar 1998. De periode dat de Engelse dj en muziekproducent Fatboy Slim (voor de muziekfreaks: het pseudoniem van Norman Cook, in de jaren 80 gestart in de popband The Housemartins) wereldwijd ontzettend populair was met zijn Big Beat-sound en hits als Praise You, Weapon of Choice en Star 69. De Fin Jukka Setälä, verantwoordelijk voor het design van de originele Fatboy-zitzak, luisterde tijdens het ontwerpen naar de Britse muzikant. Zoals zo vaak is één plus één twee, het product (nog niet het merk) uit de koker van Setälä kreeg de nu zo bekende naam met het herkenbare kleine, rode labeltje, bevestigd aan de zitzak.

''De stijl wordt wereldwijd herkend. En gewaardeerd. Maar het is wel zo dat Europa nog steeds onze grootste markt is''

Pauline Barendregt, creatief directeur Fatboy

2003: van productnaam Fatboy naar de merknaam Fatboy

Enkele jaren later besloot de Brabander Alex Bergman de Finse zitzak te gaan importeren. Een beslissing die direct zijn vruchten afwierp. In 2003 verwierf de ondernemer de exclusieve rechten van het product en de naam ervan. Al snel besloot Bergman meerdere producten op de markt te brengen. De productnaam Fatboy werd zo de merknaam Fatboy, vertelt Barendregt in de podcast.

Anno 2022 vind je de Fatboy-zitzakken, lampen en sofa's in maar liefst vijftig landen wereldwijd, inclusief een eigen kantoor in de Verenigde Staten. ,,We zijn goed vertegenwoordigd in de hele wereld'', zegt de creatief directeur. ,,Of Fatboy een echt Europees ding is? Nee, dat kan je zo niet zeggen. De stijl wordt wereldwijd herkend. En gewaardeerd. Maar het is wel zo dat Europa nog steeds onze grootste markt is. Wel geloof ik dat ons handschrift redelijk herkenbaar is als 'Europees design'.'' Maar met de globale waardering, benadrukt Barendregt nog een keer.

''We nemen het leven niet te serieus en brengen onconventioneel design. De oorsprong van het merk, de beanbag, is daar het beste voorbeeld van''

Pauline Barendregt, creatief directeur Fatboy

Het mondiale succes van de Transloetje, Edison the Petit en Floatzac

Ga naar de webwinkel van Fatboy en de keuze is reuze. Een loungebank voor buiten? Check! Een opvouwbare schaduwtent om aan de verzengde zomerse zonnestralen te ontkomen? Natuurlijk, die is er. Wie liever binnen op een comfortabele sofa van het merk zit, die zit ook goed - pun intended - bij de onderneming. Is er naast het groeiende aanbod ook een andere missie? ,,Add a smile to life'', aldus de creatief directeur. ,,We noemen ons design design with a smile. We nemen het leven niet te serieus en brengen onconventioneel design. De oorsprong van het merk, de beanbag, is daar het beste voorbeeld van. Het is ook een bold design. Een Fatboy-product ontwerp je met een dikke Edding (een dikke stift, red.) en niet met een zeer dun vulpotloodje.''

Pauline Barendregt heeft het in deze De Zo Genaamde Podcast ook over het team dat van Fatboy een mondiaal succes maakt. Intern en extern design is een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Een goed ontwerp lijkt misschien simpel dankzij de heldere en eenvoudige lijnen, maar dat is het zeker niet, zo hoor je verder in deze podcast. Net als de bijzondere manier waarop de verschillende productnamen van Fatboy tot stand komen. De Transloetje, Edison the Petit en Floatzac. Waar de naam van de hangmat, de Headdemock, zijn oorsprong heeft? De creatief directeur vertelt het aan Floris Hülsmann. Tipje van de sluier? Noord-Brabant, de thuisprovincie van Fatboy.

Het Fatboy-doel: lol combineren met topkwaliteit design en nieuwe producten

Barendregt heeft het in de podcast ook over de Paletti, de Fatboy-bank die in Milaan qua naam iets anders werd ontvangen dan bij ons in Nederland. Verder hoor je hoe het zit met het juridische aspect van een (nieuwe) naam voor een product, hoe het Brabantse bedrijf de eerder genoemde lol combineert met topkwaliteit producten en wat de plannen zijn voor de toekomst. Denk aan nieuwe namen, producten en de verdere verovering van deze planeet. With an added smile, natuurlijk. ,,Wij gaan voor het goede leven. We zullen nooit een kantoorprullenbak maken. Dat is voor mij een helder kader voor het type product dat we ontwikkelen.''

Benieuwd naar het complete verhaal achter Fatboy? Luister dan de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen. Volgende week het verhaal achter de merknaam Innocent.

Lees ook: Het uitgekookte verhaal achter de merknaam van maaltijdservice Uitgekookt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details