Nieuws Marketing

Fifty Shades Darker: nieuwe impuls voor bioscopen

Zorgt de film Fifty Shades Darker, die deze week in Nederland is te zien, voor meer opwinding dan zijn tamme voorganger Fifty Shades of Grey (2015), vraagt het AD zich af.

Ab Zagt 6 februari 2017

Fifty shades darker 1065

Een vrouwelijke bezoeker reageert duidelijk geschokt als na vijftien minuten in Fifty Shades Darker de eerste (orale) seksscène wordt getoond. 'Oh my GOSH'. Miljardair Christian Grey gaat door zijn knieën om zijn geliefde Anastasia te bevredigen.

Showbusinessindustrie

Voor Europese begrippen is het een tamelijk onschuldige scène, maar voor het publiek in de bioscoop van het Ace Hotel in Los Angeles - in de jaren 20 eigendom van Charlie Chaplin - zijn de scènes behoorlijk expliciet. Diverse keren zal er door de aanwezigen - fans van de boeken, filmjournalisten en vertegenwoordigers van de showbusinessindustrie van Hollywood - luidruchtig worden gereageerd. Zoals het moment waarop Anastasia (opnieuw vertolkt door Dakota Johnson) haar opdringerige werkgever een knietje geeft. Of als Grey (wederom de gespierde Jamie Dornan) zijn blote torso toont in zijn riante onderkomen. De genitaliën blijven ondanks de hitsige taferelen met sadomasochistische trekken keurig buiten beeld. Het is Amerikaanse filmseks, vanaf volgende week ook in Nederland te zien.

Computer-expert

Een van de aanwezigen in de zaal is Jeananne Cappetta uit New York. Via via heeft de 43-jarige computer- expert voor deze wereldpremière een kaartje weten te bemachtigen. Samen met drie vriendinnen - die zij van de Facebookpagina Bound By Grey kent - hebben zij een kamer in het kostbare Ace Hotel gehuurd in de hoop zo dicht mogelijk bij hun idolen te komen.

Liefde

,,Ik denk dat ik Fifty Shades Darker meer dan honderd keer heb gelezen'', zegt Cappetta terwijl zij uit haar tas een beduimeld exemplaar opdiept. ,,Ik heb een relatie vol geweld achter de rug. Als ik mij down voel, lees ik een passage. Dan kikker ik weer op. Fifty Shades Darker is geen boek over seks, maar over liefde. Als ik dan lees hoe bij deze mensen de gevoelens ontwaken, voel ik mij weer goed.''

3D foto's

Cappetta was ook aanwezig bij de party die als gemaskerd bal aan de première voorafging. Een voormalige kathedraal in Los Angeles - Cathedral of Saint Vibiana - is afgehuurd om fans van de boekenserie van E.L. James met de sterren uit de film te laten vertoeven. De gasten waren verplicht om maskers te dragen, net zoals in een scène uit de film. De genodigden konden onder meer 3D-foto's laten maken, of zichzelf naast de hoofdrolspelers op de filmposter laten vereeuwigen. De nog aanwezige biechthokjes worden door sommige bezoekers gebruikt om de ruim voorradige snacks te verorberen. Van een wild feest is totaal geen sprake.

Embargo

Over de kwaliteit van Fifty Shades mogen - als gevolg van een embargo van de filmmaatschappij dat door journalisten ondertekend moest worden - pas dinsdag recensies verschijnen. Maar dat geldt niet voor superfan Cappetta. Haar oordeel: ,,De seksscènes zijn iets explicieter dan in de eerste film. Het zijn er meer, maar ze duren wel korter. Ook zijn er weer behoorlijk veel passages uit het boek geschrapt, waardoor sommige scènes misschien te abrupt overkomen.''

Spetterende ruzies

Het is deze keer zeker dat schrijfster E.L. James vrede heeft met het eindresultaat. Op de filmset van de eerste Fifty Shades-film braken spetterende ruzies uit tussen de auteur en toenmalig regisseur Sam Taylor-Wood. Ook tussen de schrijfster en de scenariste Kelly Marcel boterde het niet.

Contractueel laatste woord

Omdat James, pseudoniem van de televisieproducente Erika Leonard (53), contractueel het laatste woord mocht hebben over de verfilming van haar bestseller, verliepen de opnamen in een zeer gespannen sfeer die de film duidelijk geen goed deed.

Hitserie

Voor Fifty Shades Darker werden geen halve maatregelen genomen. Als scenarist werd ditmaal Niall Leonard aangesteld, haar echtgenoot. Voor de regie werd een beroep gedaan op James Foley, die furore maakte met zijn werk aan de hitserie van Netflix, House of Cards.

Boekenverkoop

Naar schatting verdiende Leonard een slordige 90 miljoen euro aan de boekenverkoop, waarbij de opbrengst van de filmrechten nog niet is meegerekend. Inmiddels is het derde boek van de trilogie - Fifty Shades Freed - ook al verfilmd, aansluitend op Fifty Shades of Grey. Aan het slot van Fifty Shades Darker worden tijdens de aftiteling al enkele beelden getoond.

Jeananne Cappetta kan niet wachten op het derde deel. ,,Maar eerst ga ik nog een keer naar Fifty Shades Darker kijken.''

%VIDEOWIDGET%