Nieuws Marketing

Gastvrij Twente is voor de hele regio

Toeristen komen niet naar Ootmarsum. Ze komen ook niet naar Enschede, of Markelo, of Hellendoorn. Toeristen komen naar Twente en willen daar elke dag een ander uitje. En dus is het ongelooflijk belangrijk dat de Twentse toeristische sector gezamenlijk optrekt. Dat lijkt nu echt te gaan gebeuren, met de oprichting van Gastvrij Twente.

Van onze redactie 24 juni 2016

Landgoed twickel delden reinier van willigen1065

Na de ondergang van het Twents Bureau voor Toerisme viel er een gat in de promotie van toeristisch Twente. Ondernemers in de branche springen daar nu in met de oprichting van Gastvrij Twente. De club wordt ondersteund door de veertien Twentse gemeenten, maar wordt nadrukkelijk geen bureaucratisch overlegorgaan. Integendeel, betoogt initiatiefnemer Marcel Vlek, eigenaar van Landgoed de Holtweijde. "Het is een soort 'raad van toezicht' waarin verschillende brancheorganisaties zijn vertegenwoordigd. Maar het is heel nadrukkelijk de bedoeling dat de ondernemers zelf leidend zijn in het verhaal."

MarketingVoor de marketing is Marketing Oost ingeschakeld, het bureau dat is voortgekomen uit de oude VVV's en dat ook marketing doet voor andere toeristische regio's in het oosten. Directeur Henk van Voornveld ziet ook meerwaarde in het gezamenlijk optrekken van die verschillende regio's. "Eerlijk is eerlijk: de meeste toeristen weten het verschil niet tussen Salland, Twente en de Achterhoek. En als je in Twente zit kun je heel leuke uitstapjes maken naar Duitsland. Waarom zou je als Twente niet gebruikmaken van de nabijheid van die andere attracties?"

PakketMaar Twente onderscheidt zich volgens hem wel positief van omliggende gebieden doordat het een heel compleet pakket biedt. Behalve groen en rust vindt de toerist er ook steden en cultuur. Die combinatie is krachtig en moet goed worden uitgebuit, daar zijn alle partijen het over eens. Er wordt de komende jaren ingezet op vier speerpunten: camping & bungalowvakanties; stedentrips; zakelijk toerisme (congressen e.d.) en landgoed & groen.

InternationaalGastvrij Twente heeft voorlopig geen ambities om grote aantallen Chinezen en Japanners hierheen te halen, maar wil wel meer internationaal toerisme deze kan op lokken. Daarom is aansluiting gezocht bij de nationale campagne van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Voorzitter van Gastvrij Twente wordt Jan Bakker, jarenlang de voorman van de Profronde van Overijssel.