Nieuws Marketing

Het moet wat sexyer in het oude Voorburg

Maaike Kraaijeveld | Foto: Frank Jansen 3 februari 2016

Gemeentebestuurvoorburg1065

Het historische centrum van Voorburg heet vanaf nu het Huygenskwartier. Naar de wereldberoemde vader en zoon Huygens die er woonden in de Gouden Eeuw. De naam weerspiegelt de ambities, schrijft het AD woensdag.

Met het plan om van het wat ingeslapen historische centrum van Voorburg een sexyer Huygenskwartier te maken, worden in een klap ook wat 'rottende kiezen' in het gebied getrokken. Want door een carrousel aan verhuizingen krijgt de collectie waarin de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam is gevat een toegankelijke, waardige eigen plek, krijgt de gemeenteraad de noodzakelijke, grotere raadzaal en is het probleem van een leegstaand gemeentelijk pand opgelost.

Het idee is gewaagd. Museum Swaensteyn, hèt huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam, verhuist in z'n geheel vanuit het kleine onderkomen in de Herenstraat naar de overkant. Naar Huize Swaensteyn, het 400 jaar oude pand waarin nu de gemeenteraad vergadert. In een te kleine ruimte met slechte akoestiek. De gemeenteraad verhuist op zijn beurt in de Herenstraat naar het leegstaande, voormalige servicekantoor van de gemeente dat nu is ondergebracht in nieuwbouw in Leidschendam. Het zal nog wel wat voeten in aarde hebben. Maar zoals fractievoorzitter Walter Rosbenders van GBLV zegt: "Je krijgt zo'n kans maar één keer, het is nu of nooit."

LuchtfietserijHet is een beetje luchtfietserij, want aan de ambitieuze plannen hangt nog geen prijskaartje. ,,We willen eerst van de gemeenteraad weten of ze wil dat het gebied blijft zoals het nu is. Of dat zij iets ziet in de impuls van dit unieke gebiedje,'' zegt wethouder Frank Rozenberg. Zodra de gemeenteraad eerst in een commissie op 16 februari en op 1 maart in de voltallige gemeenteraad een 'go' geeft, kunnen de rekenmeesters aan de slag. Met een beetje geluk kan een groot deel worden betaald uit de verkoop van het pand waaruit Museum Swaensteyn verhuist. Waarbij wel goed moet worden gekeken aan wie het wordt verkocht.

De nieuwe eigenaar zal moeten passen in het nieuwe Huygenskwartier-plaatje. Dat is in elk geval geen keten als Kruidvat of Etos. Maar onderscheidende speciaalzaken, zoals nu ook al in de Herenstraat bestaan. "Dat betekent ook nadenken over nieuwe winkelconcepten,'' zegt wethouder Saskia Bruines.

De impuls van het centrum, waarvan het net volledig opgeknapte en internationaal bekende Huygensmuseum Hofwijck deel uitmaakt - is hard nodig. "Er moeten gewoon meer mensen komen", zegt Rozenberg. Het is zelfs een speerpunt in het coalitie-akkoord van het gemeentebestuur. "We hebben hier een uniek gebiedje met de Vliet, de parken die er aan liggen, de historie die teruggaat tot de Romeinen, maar te veel mensen weten niet dat het hier allemaal is", zegt wethouder Floor Kist.

Als wethouder verkeer heeft hij al een straat in de omgeving op proef laten afsluiten om te kijken of dat het wandelgebied aantrekkelijker maakt. Het college weet zich overtuigd van de steun voor het plan van onder anderen voorzitter Cees Verbeek van de stichting Mooi Voorburg, de wijkvereniging, ondernemers en andere belanghebbenden.

BorrelTon Overmeire van de VVD vindt dat er met het neerzetten van het Huygenskwartier nadrukkelijk ook moet worden gekeken naar een invulling voor elke dag. "Je moet oppassen dat je niet alleen mensen in het weekeinde trekt. Maar zorg dat grote bedrijven in de Binckhorst, zoals KPN, hier zijn vrijdagmiddagborrel gaat houden en mensen hier gaan lunchen."