Nieuws Marketing

Het tankstation van de toekomst

Niels Dekker | Foto: Victor van Breukelen 3 februari 2016

Tankstationvandetoekomst1065

Het onbemande tankstation aan de Oranjelaan in Dordrecht krijgt een Nederlandse primeur. Binnen enkele weken is dit de benzinepomp van de toekomst, met achter de balie een heuse barista. Dat schrijft het AD woensdag.

Eigenaar De Haan Minerale Oliën, dat in Nederland 140 bemande en onbemande benzinepompen bezit, zet in op een volstrekt nieuw soort winkel bij de pomp. ,,Het is het tankstation 2.0,'' verklaart woordvoerder Patrick Vanwersch, terwijl hij een kijkje neemt bij het pand aan de Oranjelaan, vlak voorbij het kruispunt met de Noordendijk in Dordrecht.

GastvrijheidAls voornaamste verschil met de gebruikelijke tankshops, zoals we die onder meer kennen langs de snelwegen en plekken als de Provincialeweg of Laan der Verenigde Naties, wijst Vanwersch op de 'gastvrijheid'. Personeel in de zaak moet volgens hem het visitekaartje worden en is meer dan alleen de man of vrouw achter de balie bij wie je afrekent. ,,We noemen ze ook bewust gastheren en -vrouwen. Zij moeten het verschil gaan maken, zodat je weer langs komt.''

Om die reden worden de werknemers ook opgeleid tot professionele koffieschenkers, zogeheten barista's. Verder worden er volgens Vanwersch in de shop luxe broodjes verkocht alsmede bonbons van het bekende merk Leonidas. ,,De een neemt een Mars bij de koffie, de ander een bonbon,'' zegt Vanwersch lachend. De met snoep volgestouwde schappen bij de kassa zijn er om die reden ook niet bij.

Een ander groot onderscheid met de inmiddels meer traditionele winkels bij benzinepompen is volgens De Haan het ontbreken van een balie met kogelwerend glas. Niet alleen omdat dit gastvrijer zou zijn, maar omdat de kans op een overval nihil is. In de winkel kan immers louter met pinpas of creditcard worden betaald. Net als bij veel andere zaken wordt het contant geld volledig in de ban gedaan. Zelfs de 'koffie-to- go' buiten de zaak kan alleen digitaal worden betaald. Net als voor de benzine waarvoor aan de pomp moet worden afgerekend.

"Overvallers hebben hier echt niks te zoeken", stelt Vanwersch in het AD. "Er is geen contant geld aanwezig. Zelfs de verkoop van tabak gebeurt vanuit een kluis, waar de medewerker niet bij kan. Als een klant een pakje Marlboro koopt, dan drukt de verkoper op een knop en komt er één pakje naar boven.''

De nieuwe zaak draagt de naam Tony's. Na Dordt volgt straks een tankshop in Eindhoven. "Dit is de toekomst. Dan betaalt iedereen aan de pomp digitaal of met zijn mobiel. Een mooi moment om de pomp en de winkel nu al te splitsen", aldus Vanwersch.