Nieuws Marketing

Hoe Nike profiteert van deze omstreden reclamecampagne

Schoenengigant Nike heeft met een controversiële campagne rond footballspeler Colin Kaepernick goede zaken gedaan. De online verkopen zijn met maar liefst 31% gestegen, schrijft het AD. Kaepernick weigerde ooit te staan bij het Amerikaanse volkslied uit protest tegen politiegeweld.

Chris Klomp | Foto: Pixabay 10 september 2018

Billboard nike controverse

De keuze van Nike veroorzaakte met name onder fans van Trump veel ophef. Zij menen dat de sporter geen respect toont voor Amerika. Verwacht werd dan ook dat Nike financieel zou moeten boeten voor hun keuze.

Lees ook: Zo bouwt Gregory van der Wiel succesvol aan zijn persoonlijke merk

Dat blijkt nu geenszins het geval. Van zondag tot afgelopen donderdag bleek de verkoop online met dik dertig procent gestegen. Op de beurs gaat het minder goed. De koers van Nike is zich nog aan het herstellen van een daling van een dikke twee procent.

Kleding verbranden

De kleren van de just do it-producent hebben er ondertussen wél onder te lijden. Op sociale media zijn vele voorbeelden te vinden van Amerikanen die hun spullen verbranden uit onvrede over de Kaepernick-campagne. Nike gaat er middels onderstaande advertentie overigens sportief mee om.

Kaepernick

Voor de voormalige NFL-speler Kaepernick is de Nike-campagne niet meer dan een wond tegen het bloeden. Door de controverse is er geen team op topniveau meer dat hem in dienst wil nemen. Hij zit dan ook al sinds 2016 thuis. Meerdere NFL-spelers hebben hem gesteund door tegen Amerikaanse media te zeggen dat hij een contract verdient op basis van zijn spelniveau.