Nieuws Marketing

'Ik hoop altijd dat plezier besmettelijk is'

Marcel Rozer 4 januari 2016

Cafetrianonnijmegen1065

Misschien is het mooiste van café Trianon aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen wel de veranda, waar je in loungebanken en aan sta-tafels in elk jaargetijde kunt genieten van een drankje. Ook nu de winter een beetje in vorm begint te komen, zitten er klanten.

Kroegbaas André Overbeek: "We hebben net de Top 2000 achter de rug. Dat doen we al vijf jaar lang. Een gelegenheidsband brengt dan drie avonden lang een dertigtal liedjes uit die ranglijst ten gehore. Het was ook dit jaar stijf uitverkocht."

De Top 2000 is een Trianon-initiatief. "Maar we doen daarnaast ook dingen samen met andere café's uit de buurt, de Troost van Oost, een avond met coverbands en Easter Jazz", vertelt Overbeek in de Gelderlander.

Voor Achterhoeker Overbeek is 'gezelligheid' een voorwaarde om zijn toch wel zware baan te kunnen volhouden. Hij grijnst: "Voor een café-eigenaar is het bijna een voorwaarde, waarbij direct om de hoek komt kijken dat je niet de beste klant van je eigen kroeg mag worden. Ik maak werkweken van meer dan zestig uur, maar als je de uren gaat tellen, dan wordt het niets."

Hij vertelt lachend over zijn studie planologie aan de Radboud Universiteit. "Ik heb er iets te weinig uitgehaald, ben ook niet afgestudeerd. De AKKU, de actiegroep die in de jaren tachtig streed voor beter onderwijs, slorpte veel tijd op. En ja, de kroeg ook."

Overbeek gaat voor naar binnen, waar het plafond donkerbruin is en de meeste tafels bezet zijn met druk pratende mensen.

Tot in de boeken van A.F.T. Van der Heijden is Trianon beschreven. "Er zijn foto's van heel vroeger waar Trianon al een pleisterplaats is. Het trammetje naar Berg en Dal stopte hier."

Overbeek maakt een gebaar. "Op Oudejaarsavond was de zaal achter gezellig vol. Vóór in het café zaten mensen te drinken en ze hadden plezier. Eerlijk gezegd ben ik dan op mijn best. Als ze me op de middelbare school hadden gevraagd: wat is je droom? Dan zag het er zo uit. En ja, ik drink zelf ook wat, maar ik heb het wel in de hand. Haha, hoewel dat soms niet zo lijkt... Ik hoop altijd dat plezier besmettelijk is.'