Nieuws Marketing

'In onze winkel kun je ook over voetbal praten'

Het zijn geen voetbalvrouwen, maar ze hebben wel alle vier wat met voetbal. Ze zijn werkzaam in de sector, of met een voetballer getrouwd. Wat hen verder bindt is passie voor kleding. Dat resulteert in een eigen damesmodezaak: Fier.

Gerben Kuitert 10 februari 2016

Fier annina romita

Mannen kunnen rustig meekomen als hun vrouw of vriendin kleding gaat passen in Fier. "Want hier in de winkel staat FOX Sports op of de uitzending met wedstrijden in de Champions League. Met ons kun je ook over voetbal praten", zegt Martiene Bruggink (41) met een glimlach. Met tweelingzus Hilde, vriendin Fardau Wagenaar (40) en schoonzus Inge Bruggink (36) is ze eigenaar van Fier, dat morgen de deuren opent aan het Van Loenshof in Enschede.

Fier staat voor 'flink' en 'trots': kwalificaties die zeker op de onderneemsters van toepassing zijn. Want ze combineren het werk in de modezaak alle vier met een andere baan en zijn er trots op dat ze het hebben durven aanpakken: een businessplan schrijven, een pand huren, een collectie inkopen en via een marketingcampagne aandacht vragen voor de winkel.

IdeeFardau Wagenaar: "Martiene belde twee jaar terug al met het idee een vintagewinkel te openen, waarin we onze eigen gedragen kleding zouden gaan verkopen. We hebben alle vier wel een voorraadje, vandaar... Maar het kwam er toen niet van."

Martiene pakte vorig jaar door, schreef uiteindelijk het businessplan en ging met makelaars om tafel: "Het is nu of nooit. Ik heb gezegd: nu gaan we het doen, of we hebben het er nooit meer over."

Andere baanHilde en Martiene Bruggink rolden in het voetbal door hun broer Arnold, oud-speler van onder meer FC Twente en PSV. Met Arnold hebben ze nu hun (sport)organisatiebureau Bruggink & Bruggink in Enschede. Ze begonnen ooit als productie-assistent bij RTL en werken nu beiden voor Fox Sports en de UEFA. Martiene werkt daarnaast voor de KNVB in de (communicatie)staf van het Nederlands elftal en Hilde tot voor kort voor de Van Nistelrooij Academy.

Schoonzus Inge houdt naast Fier haar baan aan in de verfgroothandel van haar vader, terwijl Fardau Wagenaar als topsportverslaggever voor de Twensche Courant Tubantia volger van Heracles en FC Twente blijft.

Passie"Mode en kleding is een passie die we delen", zegt Inge Bruggink. Ze gaat onder meer de styling van de etalages in het pand aan het Van Loenshof, waar jarenlang de modezaak van Willem Pierik gevestigd was, voor haar rekening nemen. De pui van de winkel is overigens vernieuwd en ook het interieur is nagelnieuw. "Zelf bedacht en zelf laten maken", zegt Hilde Bruggink met gepaste trots.

De inkoop doen ze samen. Vier kapiteins op één schip, dat lijken er echter drie te veel. Fardau Wagenaar: "We zijn voor de eerste ronde van inkoop naar De Modefabriek in Amsterdam geweest en waren het verrassend snel met elkaar eens. We hebben ook een duidelijke taakverdeling afgesproken, en dan is vier kapiteins echt niet te veel."

Midden en hogere segmentMet Fier gaan de vriendinnen 'het midden en hogere segment' bedienen. Hilde Bruggink: "Zeker niet te exclusief, want daar is de markt in Twente heel klein voor." Zus Martiene Bruggink: "We hebben gezocht naar merken die in Enschede nog niet of nauwelijks te koop zijn. Dat is gelukt. Met het verdwijnen van de Bijenkorf is ook een aantal mooie damesmerken uit Enschede verdwenen, en die komen nu terug."

Foto: Voetbalvrouwen Martiene, Hilde en Inge Bruggink en Fardau Wagenaar in hun nieuwe damesmodezaak Fier (Annina Romita)