Nieuws Marketing

In pakjes drinken zit meer suiker dan in cola

Van onze redactie 4 februari 2016

Coladrinken1065

In sommige pakjes drinken voor kinderen zit meer suiker dan in cola, stelt Foodwatch. Te veel suiker kan leiden tot diabetes, hartziekten en beroerten, waarschuwt de organisatie.

Foodwatch heeft 194 pakjes onderzocht die in de schappen liggen bij de vijf grote supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus). In de pakjes zit gemiddeld 16,2 gram suiker, ofwel vier suikerklontjes. In een even grote hoeveelheid cola zitten vijf suikerklontjes. 45 drinkpakjes, dus bijna een kwart, bevatten zelfs meer suiker dan een glas cola.

Uitschieters zijn de yoghurtdrinks van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus met meer dan zes suikerklontjes. "Een keer een pakje kan geen kwaad. Maar kinderen krijgen dit elke dag mee naar school. Als je dit drinkt in de ochtendpauze, in de middagpauze en wanneer je thuiskomt, drink je ongezien bijna twintig suikerklontjes per dag", zegt Foodwatch.

Er zijn ook pakjes waar heel weinig suiker in zit, maar daar zijn vaak andere zoetstoffen aan toegevoegd. Foodwatch: "Dat zijn geen gezonde alternatieven. Als je kinderen overvoert met zoet, leren ze andere smaken niet waarderen. Dat zie je de rest van hun leven terug in een verkeerd eetpatroon."

Foodwatch vindt dat minister Schippers van Volksgezondheid zich actiever moet opstellen: "Ze laat het vooral over aan de voedingsindustrie zelf om gezondere producten te ontwikkelen, met minder suiker, vet en zout."