Nieuws Marketing

'Je boodschap laten uitdragen door een gebakken ei? Respect'

Liesbeth Maliepaard 1 februari 2016

Tele2reclame1065

Het reclamepanel. Een vakkundige jury van reclamemakers beoordeelt elke week een campagne 'made in Amsterdam'. Deze week: Tele2.

CASE: commercial Tele2, waarin het nieuwe 4G-netwerk wordt aangekondigd met het mantra 'Niet omdat het moet, maar omdat het kan'TE ZIEN: selfies met een vliegende hamster, koksmutsen die in de fik vliegen en geblust worden, speed-origami met één hand en een pratend gebakken eiMAKERS: Indie AmsterdamJURY-OORDEEL: ****

Eerste reactie

Sahel Setorg (SS): "Een campagne die goed aansluit bij de tijdsgeest. Dit spreekt mijn zusje van zestien ook aan. We bekijken allemaal veel bullshit op internet. Niet omdat het moet, maar omdat het kan."

Michael Jansen (MJ): "Goed gedaan, leuk om naar te kijken. Er gebeurt veel. Deze film is met liefde en aandacht gemaakt en visueel heel aantrekkelijk. Dat zie je niet veel meer."

Liesbeth Maliepaard (LM): "Ik word hier blij van. Dat gevoel van 'onbeperkt lol op internet' is jong uitgevoerd. Maar die boodschap spreekt alle leeftijden aan, mij ook. En een merk met een gebakken ei als spokesperson? Respect."

Mark van der Werff (MW): "En slim. Want Hi is ermee gestopt, toch? Tele2 heeft die rol overgenomen."

MJ: "Ja, de insteek van Hi was: more crap from the internet. Dit zit op diezelfde lijn. Het is toch van datzelfde creatieve team?"

LM: "Klopt. Het is dus geen jatwerk: zij hebben deze benadering 'uitgevonden'. Slim om dat op te pakken."

Imago

MW: "Tele2 was altijd een beetje de discounter."

LM: "Ja, ze waren letterlijk het zwarte schaap."

MW: "Nu is het een aardig merk. Ik zou het overwegen."

MJ: "Ik denk dat je het wel een paar keer moet zien voor je weet dat het van Tele2 is. Ook omdat dit niet het Tele2 is zoals we het kennen."

MW: "Als ik Tele2 over 24 gig hoor, denk ik: wow, dan kan ik al die online bullshit kijken zonder gedoe! Daar spelen ze op in."

LM: "We besteden onze databundel aan een heleboel onzin, maar het is té irritant als die ineens op is."

SS: "Daarom worden providers ook vaak gehaat. Je hebt pas contact met je provider als het slecht gaat. Tele2 positioneert zich als provider van de internetgeneratie - wij allemaal."

MJ: "Uiteindelijk is communicatie allemaal leuk en aardig, maar het komt erop neer hoe je met klanten omgaat als ze een probleem hebben."

Toon

SS: Ze hebben een heel catchy nummer gemaakt. Heel knap. Het blijft hangen. Mensen pakken dat zinnetje ook echt op, je hoort het op straat. Dan heb je goede reclame gemaakt."

LM: "Ze laten de lol van internet voelen. Ze slaan niet zo'n holle, zakelijke toon aan. Helemaal niet nodig ook, want iedereen snapt wel dat je internet ook heel nuttig en zakelijk kunt gebruiken."

Effectiviteit

MJ: "Ze sluiten af met: '24 gig per maand voor een genadeloos lage prijs'. Het valt me op dat ze die genadeloos lage prijs niet noemen."

MW: "Zo genadeloos goedkoop zal die 24 gig dus niet zijn. Of wisselt de prijs? Ze zijn in elk geval de enige provider die inspeelt op hoe het nu gaat: iedereen kijkt alles en niemand wil stilstaan bij een databundel die op kan. Of bij hoge kosten voor meer mb's. Stiekem is dit dus toch discountcommunicatie. Maar dan op een leuke manier."

MJ: "Zullen we even op de site kijken? Dan zoeken we meteen even een nieuw abonnement voor mij."

LM: "Ik scrol me suf op de site, maar ik zie nergens die genadeloos lage prijs."

MJ: "Die staat waarschijnlijk genadeloos laag op de site. Zo gaat het helaas vaak. Op basis van zo'n filmpje denk je: dat merk ziet er fris uit, ik ga eens kijken. Maar op de website gaat het mis. Toch oldskool communicatie. Maar de campagne is gewoon goed."

MW: "Het is een mooi breed concept."

MJ: "Ja, alleen die prijs nog."

Het panel

Liesbeth Maliepaard (46) Zelfstandig creatief, meestal copy, vaak art. Prijzen voor o.a. Nickelodeon en Wehkamp.Mark van der Werff (39) Creative director RTL Concepts, kwam uit de reclame. Bedacht o.a. De grote donorshow.Sahel Setorg (27) Strateeg DDB&Tribal, bestuurslid Jonge Honden, oprichter Waaramsterdameet.nl.Michael Jansen (58) Zelfstandig creative director, nu bij JWT Amsterdam. Won goud voor o.a. 'Even Apeldoorn bellen'.

Commercial zien? Kijk op www.bit.ly/1YQ8Vl4. Suggesties? Mail naar reclamepanel@parool.nl