Nieuws Marketing

Jonge ondernemers maken eigen droom waar

Twee jonge ondernemers hebben al hun spaargeld gestoken in hun grote droom, schrijft het AD.

Shannon van Duyl | Foto's: Ron Jenner 15 februari 2017

Stefano Zuiliano Katinka 0795

Je bent in de twintig, net klaar met studeren, je gaat werken en je wilt uiteindelijk een huis kopen. Eigenlijk zoals ‘wij’ ons leven in de westerse wereld invullen. De toekomst is al behoorlijk voor je uitgestippeld, maar toch blijft het gevoel knagen dat je iets anders wilt doen en voel je kriebels in je buik als je daaraan denkt. Dat gevoel hadden Stefano Zuliani (26) en Jamie-Lee van der Spek (25). De twee besloten voor zichzelf te beginnen. Zuliani opent medio maart een ijssalon in de Dorpstraat, Van der Spek opende onlangs een broodjeszaak in het Stadshart.

Jaren heeft Zuliani gespaard om zijn droom te verwezenlijken: een eigen ijssalon. "Ik ben begonnen in het pand van mijn vader met het maken van ijs. En toen ben ik gaan sparen voor mijn eigen machines en een eigen zaak. Ik heb in dikke armoede geleefd de afgelopen jaren", vertelt Zuliani lachend. Maar daar heeft de twintiger bewust voor gekozen. Hij is nu ook apetrots op zijn ijssalon Zuliani’s Gelato. "Ik heb laatst mijn eigen ijsmachine en een bus kunnen kopen. Dat gaf een geweldige kick."

Passie

Zijn passie voor ijs is als klein jongetje al ontstaan. "Mijn opa is Italiaans en we gingen vroeger altijd op vakantie naar Italië en daar aten we de heerlijkste ijsjes. Toen ik 17 was, ben ik in een ijssalon gaan werken en kwam ik in aanraking met het ambacht. Het is zo’n leuk product", vertelt Zuliani enthousiast. Hoewel hij het leuk vond om in de ijssalon te werken, koos hij ervoor de opleiding bedrijfskunde te volgen. Daarna volgde hij een cursus ijs bereiden. "Ik ben begonnen met fietsen door de straten om zo ijs te verkopen, maar dat liep niet zo goed. In het tweede jaar ging het beter met mijn bedrijfje, omdat ik een ijskar had gekocht en die ben gaan verhuren aan derden. Ik stond dan met mijn ijs op bedrijfsfeestjes of evenementen. En nu open ik over een maand mijn eigen zaak."

Concurrentie is er genoeg, zoals de grote franchise-ondernemingen Zinn en Luciano, maar zijn jonge leeftijd heeft volgens Zuliani voordelen. "Omdat ik jong ben weet ik hoe mijn doelgroep kan bereiken. Actief zijn én blijven op Facebook en acties verzinnen vind ik daarom heel belangrijk. Daarbij is de kwaliteit van het schepijs de laatste jaren enorm vooruit gegaan. Klanten verwachten ijs van topkwaliteit. Daar wil ik voor staan. Zo wil ik mij onderscheiden van de andere ijszaken."

"Natuurlijk heb ik ook wel nadelen als jonge ondernemer, omdat ik nog niet veel ervaring heb met de bedrijfsvoering, maar dat moet wel goed komen. Ik krijg veel hulp uit mijn omgeving." Het ijs maakt Zuliani met regioproducten. Zo haalt hij de rauwe melk op dezelfde dag bij kaasboerderij Sol uit Hazerswoude. "De melk is bij wijze van spreken nog geen uur uit de uier en dan kom ik het al ophalen. Verser dan dat krijg je het eigenlijk niet. Mijn pistachenoten haal ik uit Sicilië en mijn vanille komt uit Madagaskar."

Het ijs maakt hij straks op een andere locatie dan in de ijswinkel. "Er was helaas niet genoeg ruimte in de winkel, maar mijn vriendin Katinka gaat de leiding nemen, dus ik weet dat de zaak in goede handen is. Mijn doel is dat Zoetermeerders speciaal voor mijn ijs op de fiets stappen."

Slaaf

Ook de droom van de jonge ondernemer Jamie-Lee van der Spek is eind januari uitgekomen. "Ik werkte jaren voor bazen en maakte wel 80 uur per week. Ik voelde mij net een slaaf, zeker als ik ze dan allemaal in dure auto’s zag rijden, waar ik voor had gewerkt."

Afgelopen zomer kreeg ze een kans aangeboden om een klein gedeelte van het oude V&D-warenhuis te huren. "Ik ben nu nog jong. Ik heb geen kinderen, geen hypotheek. Ik dacht bij mijzelf: als ik het wil doen, moet het nu. Ik heb mijn leeftijd mee. Als het niet loopt, kan ik altijd nog makkelijk een baan vinden en is de klap minder groot." Haar broodjeszaak BVO Broodje voor onderweg is ontstaan doordat de Zoetermeerse iets miste in het Stadshart. "Broodjes liggen al vaak klaar in de vitrine en worden niet vers voor je neus bereid. Ik wil daar met mijn concept op inspelen. Ik heb specialere broodjes en ook iets luxere. Maar niet te luxe hoor, want we blijven Hollanders", vertelt ze lachend.

Met haar jonge leeftijd weet ze in te spelen op de behoeften van haar klanten. "Ik weet wat hot is. Biologisch en fairtrade eten zijn hip en dat bied ik dan ook aan. Ik wilde ook graag glutenvrije broodjes maken, maar die producten moet je apart van de rest bereiden en die ruimte heb ik niet." Met haar 24 vierkante meter heeft Van der Spek nu al een maand een knus eigen stekje. De zaak runt ze in haar eentje en ze krijgt daarnaast hulp van haar vader, broertje, vriend en andere familieleden.

"Ik ben een perfectionist en ik vind het moeilijk om goed personeel te vinden. De generatie van nu wil slapend rijk worden. Die bellen al af bij hoofdpijn. Ik wil het daarom zo lang mogelijk zelf doen met hulp van mijn familie." Toch ziet Van der Spek ook wel nadelen aan haar leeftijd. "Ik word minder serieus genomen. Er komt dan bijvoorbeeld een vertegenwoordiger naar mijn zaak, die aan mij vraagt of hij de eigenaar mag spreken. 'Dat ben ik’, zeg ik dan. Om de reacties die ik dan krijg moet ik altijd wel lachen. Maar het is ook financieel gezien lastig. Geld lenen bij een bank is niet te doen en de huur van het pand is echt belachelijk hoog. Al mijn spaargeld zit erin, maar het is het dubbel en dwars waard."

Tips

Beide ondernemers hebben ook nog tips voor andere jongeren die met gelijke plannen rondlopen. "Pak je kans wanneer het kan", zegt Zuliani. "Het pand kwam vrij en ik dacht: ik moet het nu doen, want straks neemt een andere ijszaak het over en is mijn kans voorbij." Van der Spek is het daar helemaal mee eens. "Maar ik wil ook wel meegeven dat het belangrijk is om bij jezelf te blijven. Laat je geen dingen aanpraten en ga met mensen in zee die je een goed gevoel geven."

Ook hebben de twee jonge twintigers dezelfde ideeën over passie. Van der Spek: "Als je ’s morgens wakker wordt, moet je je realiseren dat dit niet iets is voor even. Je kan daarom niet met tegenzin naar het werk gaan. Als je passie hebt, straal je dat ook uit. Ik sta met een big smile mijn broodjes te maken en geniet daar echt van. Ik denk vaak: dit is gewoon van mij, dit heb ik gecreëerd." Zuliani kan zich daar ook in vinden. "Heb passie voor wat je doet en werk er hard voor. Anders ga je het nooit ver schoppen."