Nieuws Marketing

Kamperen tussen de struisvogels

Daan de Jong 22 januari 2016

Africamps1065

Kamperen bij een boer is een welbekend fenomeen. Voor een klein bedrag kun je als gast je tentje opzetten in een boerenweiland in bijvoorbeeld Heukelom en ontwaken door geloei van koeien

De formule van Africamps van Tilburger Jeroen van Rootselaar is in theorie ongeveer hetzelfde, in de praktijk liggen de zaken anders. Het in Europa populaire glamping staat voor glorious camping en is een moderne variant van het normale kamperen.

Dit concept introduceert de ondernemer in Zuid-Afrika. Zo overnachten zijn gasten voor een laag tarief in luxueuze tenten op een stuk grond van een boer, waar zij de cultuur en natuur van het land op een unieke manier ervaren. "Mijn formule is uniek", zegt Van Rootselaar in een interview met het Brabants Dagblad. "Overnachten in safarihutten is hier populair. Voor een hoog bedrag verblijven toeristen in een natuurreservaat, waar ze de olifanten letterlijk hebben ingevlogen. Het is wat gekunsteld en dat is niet zo bij Africamps."

Adelaars, bokken en zebra'sAfgelopen november is de eerste camping met vijf tenten op een enorme struisvogelboerderij aan de rand van een waterdam in Oudtshoorn geopend. Gasten krijgen ook regelmatig gezelschap van adelaars, bokken en zebra's, maar hebben geen last van roofdieren.

De stad ligt op zo'n vijf uur rijden van Kaapstad, waar Van Rootselaar woont met zijn Brabantse partner Katelijne Hamers. In 2006 emigreerden ze naar Zuid-Afrika, waar ze samen een stagebemiddelingsbureau voor vrijwilligers en studenten runnen. "Tijdens mijn studententijd ben ik verliefd geworden op het land. Het klimaat, de natuur, de omgang met mensen; de kwaliteit van leven vind ik hier geweldig. Ik heb geen heimwee naar Nederland."

Anderhalf jaar geleden werd de basis al gelegd van Africamps. In een eigen fabriek produceert Van Rootselaar de luxe tenten, die voorzien zijn van badkamer en keuken. Na een lange voorbereiding staat het bedrijf nu op poten. De Tilburger runt het vanuit Kaapstad.