Nieuws Marketing

'Kees' is bezig met comeback

Karolien Koolhof 19 januari 2016

Babynamen1065

Liam, Sem en Lucas voeren de lijst aan van populairste jongensnamen in 2015. Maar verder daaronder is een ouwe getrouwe bezig aan een opvallende opmars: Kees. In tegenstelling tot Piet, Jan en Karel wint Kees al jaren aan populariteit. Dat bericht het AD dinsdag.

In 2015 kregen 85 kinderen de naam Kees, blijkt uit de lijst met babynamen van 2015 die de SVB (Sociale Verzekeringsbank) vandaag naar buiten brengt. 10 jaar geleden waren er 56 baby's die de naam Kees kregen, maar de oud-Hollandse naam is in opkomst. Dit overigens in tegenstelling tot andere oud-Hollandse namen. Piet, Jan, Hans en Karel nemen al jaren af in populariteit.

De top 5 van jongensnamen werd in 2015 flink door elkaar gehusseld. Zo stond de naam Liam in 2013 nog op plek 17 en vorig jaar op 9, nu voert Liam de lijst met jongensnamen aan. Maar liefst 720 kinderen kregen vorig jaar deze naam.

Sem prijkte in 2013 nog bovenaan de lijst, maar moet het nu doen met een tweede plaats. Dat is wel beter dan vorig jaar, toen die naam op plek 5 stond. Lucas neemt de derde plek in en stijgt daarmee een paar plaatsjes ten opzichte van de jaren 2014 en 2013.

Opvallend is ook de stijging van de naam Noah. Die steeg maar liefst vijf plaatsen ten opzichte van 2014 en negen ten opzichte van 2013.

Andere ouders prefereren origineel boven gangbaar. Ruim 7500 jongens kregen vorig jaar een naam die maar één keer voorkomt in 2015. Dat zijn bijvoorbeeld Boef, Zilver en Graadje.

Bij de meisjes is het opnieuw stuivertje wisselen in de top 3. De naam Emma steeg een plaatsje, waardoor deze nu de lijst aanvoert. Ook Julia werd ietsje populairder en staat op plaats 2. Sophie daalde juist qua populariteit en moet genoegen nemen met een derde plek, terwijl de naam in 2014 nog het vaakst werd gekozen.

NieuwkomerNieuwkomer in de top 20 is de naam Maud, die op plek 17 te vinden is. Jonge ouders kozen vorig jaar echter beduidend minder vaak de naam Isa, die in 2014 nog in de top 10 te vinden was (op plek 6). De naam zakte afgelopen jaar tot de twintigste plek.

Ook bij meisjes neemt in het algemeen de interesse voor de wat oudere namen af. Mieke, Ria en Toos worden steeds minder gekozen voor meisjes. Greet en Thea weten zich nog enigszins te handhaven, alhoewel ze bijna nooit meer gekozen worden: vier kinderen kregen in 2015 de naam Thea, 1 de naam Greet.

Bij de meisjes kregen ruim 8700 een unieke naam zoals: Wateen, Koko en Fijgje.