Nieuws Marketing

Ledgroeilamp maakt vertical farming mogelijk

Karin de Graaff | Foto: Henri van der Beek 26 januari 2016

Bedrijfstopperreinders1065

Oost-Nederland doet het economisch gezien goed. Wie zijn de drijvende krachten achter dit succes? Vandaag aan het woord in De Stentor: Ton Reinders, directeur van Vocare Ledlight en Vocare Specialties.

Natuurlijk is er een hal voor opslag, maar kantoor houdt Ton Reinders gewoon aan huis: een karakteristieke dijkwoning aan de IJssel. Rieten dak, balken, houtkachel. De verlichting is echter zeer modern: ledlampen in alle vormen en maten. Niet vreemd als je je dagelijks met Licht-Emitterende Diodes bezighoudt.

U zat niet altijd in de ledlampen?

"Dat klopt. Ik heb bijvoorbeeld ook in kunststoffen gehandeld. Handel en techniek zijn altijd de rode draad geweest in mijn leven. Als laatste handelde ik in kachels. Dat ging een tijdlang goed, zeker met de opkomst van internet. Door de crisis kwam er minder handel. In die tijd was ik al bezig met ledlampen. Vijf jaar geleden heb ik dus de ene deur dichtgedaan en de andere geopend. Overigens heb ik alle bedrijven altijd echt samen met mijn vrouw Marianne gedaan. Ze is multitasker. Doet alle administratie, legt contacten met leveranciers."

Hoe verliep dat prille begin op ledlampgebied?

"Ik ben zeer geïnteresseerd in techniek. Altijd al. Twintig jaar geleden was de techniek van ledlampen nog niet zo goed. Ik verdiepte me erin. Hoe werkt zoiets? Wat werkt goed, wat is slecht? Ik maakte er bijna een studie van. Vervolgens heb ik de markt bewust opgezocht. Dankzij de moderne technieken en oude contacten kon ik makkelijk ledfabrikanten vinden. Je hoeft niet eens naar China te vliegen. Op een bepaald moment begon ik met led-tl-buizen voor kantoren en fabriekshallen. Voorzichtig, omdat je wilt weten of je goede spullen hebt. In de begintijd was dat toch niet gegarandeerd. Daarom werkt sinds een aantal jaar een dame in China voor ons. Zij controleert de goederen aan de basis. Nodig voor waarborging van kwaliteit."

"We begonnen met Vocare Ledlight, een handelsbedrijf met alle standaard ledlampen, buitenverlichting, tl en schijnwerpers. Tegenwoordig kopen we in in China, Taiwan, Polen en Duitsland. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar partners in het Westland, hét kassengebied. Nadat ik die gevonden had, ben ik met productontwikkelingspoot Vocare Specialties ledgroeilampen voor tuinders gaan ontwikkelen. Ofwel: led-assimilatieverlichting. We ontwikkelen nu onder anderen voor kassen met sla, tomaten, chrysanten, tulpen. Noem maar op. Dergelijke ledgroeilampen leveren een besparing op van zo'n 70 procent ten opzichte van ouderwetse HPS-groeilampen. En bieden bovendien andere mogelijkheden."

Leg eens uit.

"Traditionele HPS-lampen hangen hoog omdat planten anders zouden verbranden. Ledgroeilampen zitten er dichter op of zelfs tussen de planten. Een tuinder kan dus aan meerlagenteelt doen, vertical farming. Eén hectare wordt 6 hectare. Geen plant verbrandt omdat je exact de juiste lichtgolflengte produceert die zo'n plant nodig heeft. Zichtbaar licht bestaat uit een kleurenspectrum dat gaat van 200 nanometer tot 2000 nanometer. Een plant heeft baat bij blauw, 450 nanometer, en verrood, 660 nanometer. De rest van de kleuren heeft de plant niet nodig. Verspilde energie. Zo'n ouderwetse lamp is eigenlijk een schot hagel."

"Dit systeem hebben we drie jaar geleden zelf ontwikkeld. Hoe minder je zo'n led belast, hoe effectiever hij wordt en des te langer hij meegaat. Het Vocare-armatuur is daardoor duurder. Onze bedrijfsstructuur van eenmanszaak maakt dat die uiteindelijk goedkoper in de markt gezet wordt. Vocare kent geen overbodige ballast zoals bij een multinational."

Waar worden deze ledgroeilampen geproduceerd?

"We hebben het uitbesteed aan een wsw-bedrijf in Dordrecht. Daar zijn dagelijks 20 mensen bezig met montage. Alle onderdelen komen uit Europa. Ledgroeilampen produceren is specialistisch verfijnd werk. In China zijn er 100 fabrikanten, waarvan de efficiency en kwaliteit matig zijn. Buiten China zijn er wereldwijd slechts 10 fabrikanten."

"Met de productontwikkelingspoot maken we ook andere artikelen zoals de multihoekschijnwerper waarmee leds in verschillende hoeken gezet worden. Zelf ontwikkeld voor een van onze dealers, in dit geval voor de Windstreekstal in Raalte. Deze hypermoderne kippenstal van 90 bij 25 meter wordt verlicht door 9 van deze schijnwerpers. Rvs-armaturen; kippenmest is nogal agressief..."

Valkuilen?

"Kwaliteit waarborgen. Vandaar die dame in China. Verder is het belangrijk om unieke producten te hebben, daarom is vervolgens Vocare Specialties ontstaan. Niet iedereen is productontwikkelaar. Ik bedenk dingen, stuur het aan, maak de tekening en berekening. Vervolgens wordt het in Dordrecht geproduceerd."

Zit ondernemen in de genen?

"Zeker, het zit in de familie. Ik ben opgegroeid in Raalte, mijn vader had er een warenhuis: Jop. Ook mijn broer is ondernemer. Na de LTS was ik 8 jaar verkoper bij de Telegraaf. Daarna werkte ik jaren voor mijn broer in lamineermachines en -folie. Ik reisde daarvoor de wereld rond. Vervolgens begon ik zelf met kunststoffen. Ik ben echt een man van de praktijk."

Het mooiste aan deze branche?

"De techniek. Dat vind ik gewoon leuk! En wereldwijd contact hebben met mensen. Zonder veel te reizen. Ik werk dagelijks op mijn pc aan mijn bureautje. Internet afspeuren, handel, dingen ontdekken, onderzoek; daarin gaat veel tijd zitten. Trots ben ik op de ledgroeilamp. Zelf ontwikkeld, tevreden klanten, functioneert perfect. Een mooi en goed product met veel voordelen. Een slaplantje groeit 25 procent sneller, heeft meer vitaminen en is knapperiger qua blad. Als je gecontroleerd produceert, heb je geen ziekten of insecten. Het is zeer efficiënte hydrocultuur. Geen bestrijdingsmiddelen, minder arbeid, energiezuinig en minder transport omdat je ter plekke produceert. Vertical farming kan middenin grote steden. Dat is de toekomst. En de vraag wordt alleen maar groter. Nooit gedacht, maar we gaan binnenkort uitbreiden in Dordrecht..."