Aangeboden door Google Digitale Werkplaats

Branded Content Marketing

Lessen van topondernemer: online marketing volgens Annemarie van Gaal

Ondernemers kunnen veel leren van elkaar. Het wiel hoeft echt niet elke keer opnieuw uitgevonden te worden. Topondernemer Annemarie van Gaal is zo'n ondernemer die haar kennis, successen en valkuilen graag deelt om andere ondernemers vooruit te helpen. Zoals tijdens de online rondetafelsessie op maandag 2 november, waarin ze aan 'tafel' gaat met ondernemers uit Assen en de kansen/uitdagingen op het gebied van online marketing voor mkb-ondernemers bespreekt.

Mark Litjens 19 oktober 2020

Annemarievangaal anp

Inschrijven?

Meer hoor je tijdens de online rondetafelsessie, op maandag 2 november (10.00 - 10.45 uur) van Google Digitale Werkplaats met Annemarie van Gaal en lokale ondernemers uit Assen. Meld je hier aan, kijk online mee en stel vragen aan de tafelgasten.

De coronacrisis heeft een enorme impact op veel ondernemers. Google heeft recent de ambitie uitgesproken om voor eind 2021 in samenwerking met verschillende Nederlandse organisaties een half miljoen Nederlandse ondernemers en particulieren te willen helpen. Een van de initiatieven van Google is leeromgeving de Digitale Werkplaats. Hier kunnen ondernemers webinars op het gebied van online marketing volgen en coachingsessies krijgen om zo hun online zichtbaarheid te vergroten. De Digitale Werkplaats-trainers helpen ondernemers, zzp-ondernemers en andere geïnteresseerden op weg met onder andere het creëren van content voor social media, hoe optimaal gebruik te maken van Google Mijn Bedrijf en hoe beter vindbaar te worden door zoekmachineoptimalisatie (SEO)?

Naast dit initiatief wordt er nu ook vanuit de Digitale Werkplaats een online rondetafelsessie georganiseerd. In deze sessie gaat rasondernemer Annemarie van Gaal het gesprek aan met ondernemers uit Assen over de kansen/uitdagingen/tips op het gebied van online marketing voor mkb-ondernemers.

Haar jarenlange ervaring als ondernemer levert gegarandeerd een interessant gesprek op. ,,Ik heb schepen achter mij verbrand om mijn plannen waar te kunnen maken", zegt Van Gaal, doelend op haar eerste onderneming: het oprichten van een onafhankelijke uitgeverij in het hart van de toen nog bestaande, communistische, Sovjet-Unie. ,,In die tijd kon je niet eens naar Nederland bellen, dus ja, dat was wel een spannende tijd waarop we helemaal op onszelf waren aangewezen. En dat als eerste onderneming na het veilige bestaan in een baan", herinnert Van Gaal zich nog.

Heilig vuur

Om zo'n stap te nemen, moet je een bepaalde drive hebben. ,,Ik was gefocust. Ik wilde dit doen, maar mijn werkgever zag het niet zitten. Maar er brandde een heilig vuur in mij. Dat van de ondernemer. Dit adem je, voel je in je ruggengraat, je droomt het. Het is of werken om te leven of leven om te werken. Ik ging voor dat laatste en verliet de zekerheid van een vaste baan voor een onbekende toekomst".

Met een mooi resultaat. Samen met collega-ondernemer Derk Sauer zette ze een grote, onafhankelijke uitgeverij op, waarin ze een aantal kranten en tientallen consumentenbladen uitgaven. Toch, zo zegt Van Gaal, wil dat niet zeggen dat je na een succesvol avontuur overal zomaar opnieuw begint. ,,Als je een keer een steen in goud hebt veranderd, wil dit niet zeggen dat elke steen die je omdraait ook in goud verandert. Elke onderneming is anders en vraagt nieuwe dingen van je. Dat levert spanning op. Blijf niet rücksichtslos in een plan geloven. Loopt het niet zoals verwacht, wijzig dan je koers en ga vooral niet coûte que coûte door op het pad dat je had bedacht. Wees flexibel."

Wereldwijd actief zijn?

Voor Google schuift ze aan bij de online rondetafelsessie van de Digitale Werkplaats, waarbij het onderwerp Online Marketing centraal staat, een onderwerp waar ze veel affiniteit mee heeft. ,,Je kunt als ondernemer niet meer zonder online aanwezigheid. Verdiep je hierin en je ziet meteen wat het aan kansen kan bieden. We denken nog teveel in oude patronen. Grote bedrijven hebben vestigingen over de hele wereld, maar dat zegt niks over je mogelijkheden als zzp-ondernemer. Ook jij kunt wereldwijd actief zijn, maar dan achter je computer. Daar moet je gebruik van maken, zeker als mkb-ondernemer. Je hebt korte lijnen en kunt snel reageren op vragen en veranderende omstandigheden. In tegenstelling tot logge bedrijven die tijd nodig hebben om bij te draaien", is de ervaring van Van Gaal.

Inschrijven?

Meer hoor je tijdens de online rondetafelsessie, op maandag 2 november (10.00 - 10.45 uur) van Google Digitale Werkplaats met Annemarie van Gaal en lokale ondernemers uit Assen. Meld je hier aan, kijk online mee en stel vragen aan de tafelgasten.

Tips als voorafje

Als voorafje op de online rondetafelsessie Digital Werkplaats geeft ze alvast wat tips voor ondernemende ondernemers:

  1. Maak vooral gebruik van social media. ,,Er zijn veel kanalen beschikbaar, check welke voor jouw onderneming van belang zijn. Dat is geen gegeven, dat zul je moeten onderzoeken. Trial and error. Niemand wordt geboren met alle kennis over social media. Maak desnoods twaalf verschillende kanalen aan en kijk waar je het meeste respons krijgt. Anders schiet je met één kogel, terwijl hagel je, zeker in het begin, veel kan leren."
  2. Stel jezelf goed voor op social media en je eigen website. ,,Vertel bijvoorbeeld in een filmpje wie je bent, wat je drijft en wat je te bieden hebt. Dat werkt beter dan een lange tekst met onderaan de vraag: wil je meer weten? Stuur dan een e-mail of bel mij."
  3. Leer van ondernemers die al langer aan de weg timmeren. ,,Kijk op internet naar gelijksoortige bedrijven en onderzoek hoe zij hun klanten bereiken. Hoe presenteren ze zich op social media, hoe zit hun website in elkaar."
  4. Verdiep jezelf in de materie door het volgen van een cursus of opleiding. ,,Op internet zijn allerlei trainingen te vinden. Er zijn veel mogelijkheden, al vanaf een paar tientjes. Misschien zijn ze niet allemaal even effectief, maar je steekt er altijd iets van op. Maar daar gebruik van."

Inschrijven?

Meer hoor je tijdens de online rondetafelsessie, op maandag 2 november (10.00 - 10.45 uur) van Google Digitale Werkplaats met Annemarie van Gaal en lokale ondernemers uit Assen. Meld je hier aan, kijk online mee en stel vragen aan de tafelgasten.