Nieuws Marketing

Maatschappelijk marketeer helpt sociale ondernemers

Anneke Krakers (53) uit Tiel is maatschappelijk werker en businesscoach. Ze helpt welzijnsorganisaties en sociale ondernemers met hun profilering en marketing. Op dit moment rolt ze haar workshops internationaal uit.

Tekst en foto: Michèle Giebing 30 mei 2016

GZ46 2105 Sleutelmoment Anneke Krakers 1

1. Taboes doorbreken"Als je net als ik in de non-profitwereld bent grootgebracht, is alles in de hoek van commercie en zakendoen taboe. Daardoor liep ik als sociale ondernemer tegen een hoop problemen aan. Ik wist mezelf niet te verkopen en had daardoor geen klanten. Een kennis zei: 'Wat jij nodig hebt, is marketing.' Ik stond voor een tweesprong: stoppen met mijn bedrijf óf me verdiepen in marketing. Ik koos voor het laatste. Ik leerde me te focussen op mijn niche en mijn missie vorm te geven. Vanaf dat moment vond ik de verbinding tussen sociaal werk en ondernemerschap."2. Maatschappelijk werk en marketing"Op de workshops die ik voor welzijnsorganisaties en sociaal werkers organiseer, waren interessante sprekers uit de marketingwereld aanwezig. Bij het plannen van mijn derde workshop vroeg ik mijn adviseur of hij nóg een spreker kende. 'Ja, jij,' zei hij. Eerst was ik sceptisch, maar in de praktijk werkt het super. Ik ben thuis in beide werelden en met mijn eigen ervaring en kennis help ik nu ook anderen deze brug te slaan. Dit was het startpunt voor het ontwikkelen van mijn eigen coachingstrajecten."3. Nieuw begin"Gedurende de eerste jaren van mijn eigen bedrijf Welzijn Nederland werkte ik ook als directeur bij Welzijn Buren. Gaandeweg draaide ik steeds minder uren. Uiteindelijk stopte ik in 2011 helemaal. Er ging een periode van twijfels aan vooraf: kan ik leven van mijn eigen bedrijf? Heb ik genoeg discipline om door te zetten? Toen ik de knoop eenmaal doorhakte, verdwenen de twijfels. Zo leerde ik meer op mijn gevoel te vertrouwen. Ik vind het daardoor nu niet per se makkelijker belangrijke keuzes te maken, maar ik vertrouw er wel meer op dat het goed zit."

Anneke Krakers had na haar opleiding kort een eigen bedrijf. Vervolgens ging ze als bedrijfsmaatschappelijk werker bij de Belastingdienst aan de slag, waarna ze elf jaar als directeur van de stichting Welzijn Buren werkte. In 2006 richtte Anneke Welzijn Nederland op.