Nieuws Marketing

Markt Tubbergen klimt voorzichtig uit het dal

De wekelijkse warenmarkt in Tubbergen stelde de laatste tijd niet zo veel meer voor. Met de komst van twee nieuwe kooplieden lijkt het tij te keren, hoewel oude tijden waarschijnlijk niet meer herleven.

Van onze redactie 23 maart 2016

Kaas frans nikkels1

Kaasspecialist Thor Beernink is gisteren voor de eerste keer neergestreken op de weekmarkt in Tubbergen. De Almeloër verkoopt onder meer kazen, die zijn gemaakt van melk van koeien van biologische boeren, die hij persoonlijk bezoekt. "Ik ga voor kwaliteit en duurzaamheid. Ik weet waar mijn kazen vandaan komen", aangevend dat de koeien van zijn leveranciers een goed leven leiden.

Beernink wil zich met zijn kazen onderscheiden van de kazen die in supermarkten worden verkocht. Hij staat op weekmarkten in Doetinchem, Warnsveld en Haaksbergen. "Via via hoorde ik dat er geen kaas meer wordt verkocht op de markt in Tubbergen", vertelt de ondernemer die onder meer als kok werkte in restaurant Tibbe in Mariaparochie en bij Sam Sam in Enschede.

OnderscheidenTimon Geerlings uit Enschede, die groente en fruit verkoopt op de markt, is blij met de komst van de kaasspecialist. "We moeten ons onderscheiden van de supermarkten", zegt Geerlings die sinds januari geregeld op de Tubbergse markt te vinden is. Zelf verleent hij extra service en houdt hij acties voor z'n klanten. "Ik begon met dertig klanten en ontvang nu elke keer wel zeventig mensen. Het spreekt zich rond dat ik hier zit. Maar de weekmarkt wordt nooit meer zoals die vroeger was."

GezelligheidVishandelaar Henny Reinerink uit Geesteren staat sinds jaar en dag regelmatig op de markt in Tubbergen. Volgens hem stonden er jaren geleden wel vijftien kramen. "De markt staat voor gezelligheid", zegt hij. "Er is reuring in het dorp. De winkeliers hebben daar baat bij. De marktdag is vaak hun drukste dag." Reinerink ziet het liefst dat er nog meer kooplui bij komen, zoals een poelier en een brood- en banketbakker. Volgens marktmeester Alwie Zwijnenberg is het een landelijke tendens dat het aantal ondernemers op weekmarkten terugloopt. "Ik ben blij dat Beernink er is", zegt Zwijnenberg. Voor een poelier is er volgens hem ook zeker nog ruimte. "Voor een bakker zal dat moeilijker zijn. Want die zaken hebben we al in Tubbergen."