Kennis Marketing

Meer klanten: in 5 stappen klanten aantrekken

Je wilt meer klanten: dat vraagt om een gerichte aanpak. Met de juiste tips zorg je ervoor dat je goed weet waar jij met jouw bedrijf voor staat. Dat is de belangrijkste basis. Als je dat weet kun je potentiële klanten benaderen. Naar hen toe heb je dan namelijk een boodschap die aanspreekt, en waarmee je het verschil maakt. Dus wil je meer klanten genereren of aantrekken? We leggen je aan de hand van 5 stappen uit hoe je dat voor elkaar krijgt. Zo weet je zeker dat je jouw bedrijf laat groeien, met aandacht voor de juiste onderdelen.

Van onze redactie 10 februari 2022

Klanten trekken

5 stappen om meer klanten aan te trekken

Met deze 5 stappen kun je meer klanten aantrekken:

  1. Bepaal jouw USP’s (of UBR’s)

  2. Benader sociale netwerken

  3. Walk the extra mile

  4. Blink uit in service

  5. Creëer publiciteit

1

Bepaal jouw USP’s (of UBR’s)

Om klanten te vertellen waarom ze klant moeten worden is het belangrijk dat je dit eerst zelf weet. Zorg er dus voor dat je de Unique Selling Points voor jezelf op een rij zet. Of beter nog, denk na over de Unique Buying Reasons. Je maakt de vertaalslag van de voordelen van jouw producten of diensten naar redenen voor klanten om die aan te kopen.

Misschien wil je graag snel meer klanten. Toch is het belangrijk om hier eerst voldoende tijd in te steken. Alleen op die manier zorg je ervoor dat je een helder verhaal hebt, dat klopt naar de klanten die je benadert.

Tip: vraag klanten of potentiële klanten naar wat hen aanspreekt in jouw verhaal. Of naar wat ze remt, zodat je daar iets aan kunt doen.

2

Benader sociale netwerken

Gebruik sociale netwerken om meer klanten via internet te krijgen. Zodra je jouw verhaal duidelijk hebt wordt het tijd om daarmee naar mensen toe te gaan.

Je zou ze fysiek kunnen opzoeken, maar dat kost veel tijd. Dan is het waarschijnlijk makkelijker om dit online te doen. Via netwerken zoals Facebook en Twitter heb je de kans om bijna iedereen te bereiken. En kijk je naar Instagram of bijvoorbeeld Snapchat? Dan heb je bovendien de mogelijkheid om jongeren te bereiken.

Neem vervolgens actief deel aan groepen en reageer op posts van anderen. Op die manier word je meer zichtbaar op het netwerk, dus heb je de kans om jouw bereik te vergroten. Als je alleen maar zelf posts publiceert zal je merken dat het bereik niet snel groter wordt.

3

Walk the extra mile

Zodra je merkt dat je online tractie begint te krijgen is het belangrijk om iets extra’s te doen. Dus wil je ze verleiden om vanaf de social media naar jouw winkel te komen? Houd er rekening mee dat het online voor veel mensen nog heel vrijblijvend voelt. Je zal extra je best moeten doen om ze daadwerkelijk naar de winkel te krijgen en als klant te kunnen verwelkomen.

Laat het aanbod online zien, beantwoord vragen sneller dan ze zouden verwachten en maak persoonlijke foto’s als dat een klant kan helpen. Zorg dat je meer doet dan dat klanten verwachten, ook al kost dat op dit moment extra tijd. Je loopt the extra mile, waarmee je mee klanten kunt aantrekken.

4

Blink uit in service

En lukt het om meer klanten te verzamelen bij jou in de winkel of in de webshop? Je kunt in eerste instantie meer klanten trekken of krijgen, vervolgens is het de kunst om die te behouden. Zorg er dus voor dat de service goed op orde is. En voorkom dat je te snel groeit, waardoor je niet iedereen even goed van dienst kan zijn.

Al tijdens het meer klanten werven is het belangrijk om de service-afdeling op orde te brengen. Zorg er daarmee voor dat bestaande klanten tevreden zijn. En belangrijker, dan ze zo tevreden zijn dat ze nog een keer een aankoop bij je willen doen. Dan kun je aan de ene kant meer klanten genereren, terwijl je vervolgens de bestaande klanten zo lang mogelijk bij je houdt.

5

Creëer publiciteit

Zodra je de aanwas van meer klanten én de service op orde hebt kun je meer publiciteit gaan genereren. Het is nu het moment om op te schalen, waarmee je het aantal klanten flink verder gaat vergroten.

Creëer publiciteit, zowel online als offline. En gebruik bijvoorbeeld affiliate marketing. Zo voeg je meerdere kanalen toe, waarmee je op basis van commissie meer klanten naar jouw winkel of bedrijf probeert te trekken.

Je kunt op die manier veel meer klanten bereiken. Houd natuurlijk wel in de gaten dat je de goede service kunt blijven bieden, om problemen daarmee te voorkomen. Zo krijg je meer klanten en zal je merken dat de omzet flink omhoog kan.

Meer klanten

Dus wil je meer klanten? Gebruik het bovenstaande stappenplan om op het juiste moment aan de belangrijke zaken te werken. Zonder een duidelijk beeld van jouw verhaal en de USP’s kun je er niet mee naar buiten toe. En heb je de service naar klanten niet op orde? Dan zou het zonde zijn om meer klanten aan te trekken die je dan niet goed kan helpen. Houd de volgorde in je achterhoofd. Op die manier groei je met jouw bedrijf gestaag, of steeds sneller. En houd je de touwtjes goed in handen, om jezelf daarmee niet in de voet te schieten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws