Nieuws Marketing

Meer volgers, meer likes

Wie op internet invloedrijk wil zijn, trekt niet meer naar Twitter of maakt een eigen blog aan, maar probeert het op Instagram. De foto-app telt al meer dan 400 miljoen gebruikers en is hét sociale medium voor al wie hip wil zijn. Maar hoe val je op in die massa en verzamel je een mooi aantal volgers?

Elke van Huffel 16 februari 2016

Instagramlikes1065

Maak je account openbaar

Als je veel volgers wilt verzamelen op je Instagram-account, moet je je account openbaar maken. Met een beschermd account kun je zelf kiezen wie toegang krijgt tot je foto's, maar dan zal je volgersaantal natuurlijk niet de hoogte in schieten.

Vul je bio in

Wat kunnen mensen precies verwachten als ze op de volgknop drukken? Een blik op je foto's kan al wat prijsgeven, maar vul ook je Instagram-bio nauwkeurig in. Je werkzaamheden, je hobby's en/of passies...

Kies een thema

De populairste Instagram-profielen kiezen stuk voor stuk voor een signature style: een onderwerp, thema, kleur of voorwerp dat regelmatig terugkomt. Creëer je eigen huisstijl en zorg voor samenhang tussen je beelden. Eén blik op je profiel moet eigenlijk volstaan om te weten wat voor Instagrammer je bent. Denk aan: enkel foto's in zwart-wit, enkel outfitfoto's, of enkel foto's van hipsterkoffie.

Maak goede foto's

Vergeet het belangrijkste niet: een goede foto. Instagram wordt overspoeld door foto's van eten en katten, dus probeer er bovenuit te steken met kwalitatieve foto's. Die mogen gerust van je kat zijn, maar wees origineel. Beperk het aantal selfies: af en toe een selfie is niet verboden, maar je wilt ook niet dat de buitenwereld de indruk krijgt dat je verliefd bent op jezelf.

Gebruik betere fotofilters

Instagram biedt veel standaardfilters aan, maar durf ook eens over het muurtje te kijken. Met apps zoals VSCO en Afterlight kun je je Instagram-foto's nog beter bewerken. De filters zien er een stuk mooier en professioneler uit.

Edit, edit, edit

Bekijk ook eens de bewerk-instellingen van Instagram. Wanneer je een foto hebt geselecteerd uit je galerij en op 'volgende' klikt, kies dan eens de optie rechts onderaan - die met de moersleutel. Het loont de moeite om te experimenteren met de mogelijkheden voor bewerken: scherpstellen doe ik vaak, net als helderheid verbeteren.

Koop geen volgers of likes

Een sluipend gif in de sociale-mediawereld: Instagrammers die volgers, likes en zelfs comments kopen om de indruk te wekken dat ze erg populair zijn om zo meer échte volgers te krijgen. Mijn advies: je bedot er niet alleen je volgers, maar ook jezelf mee.

Interactie!

Instagram draait niet om woorden, maar beelden. Dat wil echter niet zeggen dat interactie niet belangrijk is, want het blijft wel een sociaal netwerk. Ga dus andere gebruikers volgen, like hun foto's en laat een boodschap achter. Als jouw volgers een reactie plaatsen onder je foto, ga dan ook de dialoog aan.

Gebruik hashtags

Hashtags helpen mensen bij het zoeken naar bepaalde fotocategorieën, en voegen je foto toe aan de feed van die hashtag. #catstagram voor katten, #foodstagram of #omnomnom voor eten bijvoorbeeld. Maar ook #tbt, een afkorting voor Throwback Tuesday. Op dinsdag mag je namelijk onder deze hashtag foto's uit het verleden posten.

Have fun!

En dan de allerbelangrijkste regel? Durf alle regels in de wind te slaan en maak in de eerste plaats plezier. Een ongezonde obsessie voor je hoeveelheid volgers of likes zal je niet per se gelukkiger maken. Beter 100 geïnteresseerde volgers in de hand dan 10.000 ongeïnteresseerden in de lucht.