Podcast Aandachtstrekkers
Producten 'gratis' verkopen: wanneer opvallende acties werken
Hoe creëer je online bakken met aandacht voor je bedrijf of product? Op die vraag willen consumentenpsycholoog Patrick Wessels en investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW Michel Ariëns het antwoord vinden in de podcastserie Aandachtstrekkers. In deze aflevering gaan zij in op de (on)zin van limited editions, merch drops en 'gratis' producten.
Het 'gratis' product als verdienmodel wordt door veel bedrijven gebruikt, vaak bij online webinars of seminars, maar bijvoorbeeld ook door Zeeman met 'gratis' T-shirts. Dat kosteloze, daar prikken de mannen direct doorheen; de consument dient wel verzendkosten te betalen, á 4,95 euro.
En dat klopt niet voor een retailgigant als Zeeman, die betalen hooguit 2 euro, aldus Ariëns. Voor de overige kosten laten zij de shirts, slippers of andere 'gratis' producten maken. Dus zij offeren uitsluitend hun eigen winstmarge op, en daarvoor in de plaats krijgen zij een marketingactie om 'u' tegen te zeggen. Hetzelfde geldt voor de gratis webinars, het is nuttig omdat de luisteraars of kijkers direct in de sales funnel van de maker terechtkomt.
''Zorg dat je een aanbieding bedenkt waarvan jijzelf én de consument denkt: Dit kan eigenlijk niet''
Creëren van impuls
Maar wat is de kracht van dit soort acties? De kracht is het creëren van de impuls. Er is een product dat je gratis aanbiedt, en dus óf met een beperkte oplage óf voor korte tijd. Daarmee wil een gebruiker je product snel kopen, om niet naast de aanbieding te grijpen.
De lessen die daar voor ondernemers uit te trekken zijn? ,,Zorg dat je een aanbieding bedenkt waarvan jijzelf én de consument denkt: dit kan eigenlijk niet, aldus Wessels. ,,En ga daarmee aan de slag om het perfect uit te werken."
AANDACHTSTREKKERS
In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.
Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.
Afbeelding ter illustratie. Bron: Pixabay.