Podcast Aandachtstrekkers

Hoe belangrijk is een grote naamsbekendheid voor jouw onderneming?

Hoe belangrijk is de naamsbekendheid van jouw onderneming? Het liefst bij een zo groot mogelijk publiek of is bekend zijn bij een relatief kleine groep consumenten verstandiger? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels verschillen er over van mening. Maar Wessels heeft een missie: Ariëns iets enthousiaster maken over het belang van een grote(re) naamsbekendheid.

Presentatie: Michel Ariëns en Patrick Wessels 10 december 2021

Michel Ariëns en Patrick Wessels zijn uitgelaten na een poosje niet in de podcaststudio vertoefd te hebben. Dat is een mooie basis voor een inspirerende discussie over het belang van naamsbekendheid van een bedrijf. Vooral wanneer het doel conversie is. Online marketingexpert Ariëns ziet liever een relatief kleine groep waarvan een groot deel jouw product of dienst afneemt, dan een naamsbekendheid bij een grote groep mensen waarvan een klein deel uiteindelijk tot koop of afname van een dienst over gaat.

Consumentenpsycholoog Wessels ziet het anders. Volume kan uiteindelijk belangrijker zijn voor conversie dan een kleine dedicated groep mensen die jouw boodschap ontvangen. Wat je als merk of onderneming precies hebt aan een enorme grote groep mensen die jouw naam bijvoorbeeld via social media of influencers kennen, maar er verder niets mee doen? Het heeft zeker veel nut, legt Wessels in Aandachtstrekkers uit.

''Talloze merken zitten puur voor het vergroten van de naamsbekendheid in de dure reclameblokken rond bijvoorbeeld het EK Voetbal of veelbekeken programma's op de zondagavond''

Patrick Wessels, consumentenpsycholoog

Hallo, Jumbo! Een steeds enthousiaster brein dankzij de herhaling

Patrick Wessels haalt het belang van de traditionele media aan. Televisie bijvoorbeeld, nog steeds een medium waar enorm veel op geadverteerd wordt door grote en minder grote merken. Een medium met een groot publiek. ,,Het bewijst dat nog steeds heel veel bedrijven waarde zien in deze manier van adverteren. Talloze merken zitten puur voor het vergroten van de naamsbekendheid in de dure reclameblokken rond bijvoorbeeld het EK Voetbal of veelbekeken programma's op de zondagavond. Die naamsbekendheid is zeker interessant, alleen niet voor alle merken.''

Hoe vaker een naam voorbij komt, hoe gemakkelijker deze in het brein worden verwerkt. ,,En omdat het brein zo'n naam eenvoudig verwerkt, wen je er meer en meer aan. Je brein wordt er steeds enthousiaster over.'' Dus, hoe vaker je 'Hallo, Jumbo' voorbij hoort komen, hoe positiever je over het merk gaat denken, is het idee vanuit de consumentenpsychologie.

Lees ook: Aandachtstrekkers over... aandacht trekken en aandacht vasthouden

Conversie pakken bij een specifieke doelgroep: verstandiger?

Dat is precies het punt waarover Michel Ariëns het niet eens wil worden met collega-host Wessels. ,,Ga ik daardoor eerder naar de Jumbo in plaats van Albert Heijn?''. ,,Niet na twee of drie keer, maar wel na talloze keren een naam te horen. Denk aan Coca-Cola of Heineken'', meent Wessels. Waarom budget - groot of klein - kapotslaan om bekender te worden? ,,Om je te onderscheiden. Wat maakt jouw onderneming anders of beter dan de concurrentie? Is dat verschil er te weinig of niet? Naamsbekendheid zorgt ervoor dat mensen dan alsnog onbewust naar jouw merk neigen. Dat is de waarde ervan.''

Heeft Wessels Ariëns met dit argument overtuigd? Of niet? Zo simpel is het niet. Een Coca-Cola als voorbeeld is leuk, maar wat heeft een ondernemer met een veel kleiner bedrijf en een nog kleiner budget aan? De online marketingexpert heeft enkele adviezen hoe het ook anders kan. Conversie pakken bij een specifieke doelgroep. Wessels ziet uiteindelijk misschien een mooie combinatie van de twee verschillende visies.

AANDACHTSTREKKERS

In de podcastserie Aandachtstrekkers signaleren Michel Ariëns en Patrick Wessels online trends. De investeerder in startups en founder van online marketingbureau .CREW en de consumentenpsycholoog koppelen dat aan de psychologie van de klant. En adviseren hoe ondernemers daar goed op kunnen inspelen.

Via deze link kun je ook eerdere afleveringen beluisteren.

Illustratie: Shutterstock

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details