Nieuws Marketing

New Electric winnaar DAM Prijs

New Electric is de winnaar geworden van de DAM Prijs. Het bedrijf dat elektrische motoren inbouwt in oude voer- en vaartuigen mag zich dit jaar de duurzaamste Amsterdamse mkb’er noemen, schrijft Het Parool.

Bart van Zoelen | Foto: Eva Plevier 2 november 2016

Anne Kloppenborg

Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) reikte gisteravond in de voormalige Stadsdrukkerij de prijs en het bijbehorende prijzengeld van 4000 euro uit. Na een pitch voor een deskundige jury door directeur Anne Kloppenborg én het tellen van de 4500 uitgebrachte publieksstemmen kwam New Electric als winnaar uit de strijd. New Electric, dat stadsdeel Oost vertegenwoordigde, bleef de winnaars uit de overige stadsdelen nipt voor. "Na een fotofinish", zei juryvoorzitter Maurits Groen.

Yoni Care, Moyee Coffee, Intersafe, Cartridge Depot en Paul de Ruiter Architects gingen naar huis met een gedeelde tweede plaats. New Electric heeft al sportwagens en speedboten omgebouwd, maar geeft ook vuilniswagens, sleepauto’s en rondvaartboten een elektrische motor. Juist bij dit soort specialistische voertuigen wordt het een hele kluif vervuilende dieselmotoren uit de stad te weren. "Als we gaan zitten wachten tot ook die gebruiksklaar uit de fabriek komen, halen we de milieudoelen zeker niet", hield Kloppenborg de jury voor.

Lopendebandwerk

Het afdanken van de voertuigen is ook zonde. Het mooiste voorbeeld is wel de door New Electric elektrisch gemaakte rondvaartboot uit 1880, die nog als trekschuit heeft gediend. De jury twijfelde nog hardop of New Electric genoeg gewicht in de schaal legt, met zijn kleine werkplaats aan de Cruquiusweg. Juryvoorzitter Groen: "Wat kunnen jullie aan?" Het antwoord was overtuigend: "Onze klanten hebben vaak een heel wagenpark en eigen monteurs. Het prototype bouwen wij. De tweede laten we zien in hun eigen werkplaats. Nummer drie en verder bouwen ze zelf om, onder licentie. Dan is het lopendebandwerk geworden."

Kloppenborg was ronduit streng voor de stad en wethouder Choho. Rotterdam en Utrecht gaan immers beduidend verder met het weren van oude dieselauto’s uit de milieuzone in het centrum van de stad. "Zo duurzaam is het hier nog niet", zei Kloppenborg. "Als we zo doorgaan, gaan we onze doelen voor 2020 niet halen."

"Slim om met icoonproducten te beginnen", zei juryvoorzitter Groen. Kloppenborg heeft ook de oplossing voor bewoners van de Amsterdamse milieuzone die op hun oldtimers gesteld zijn. Groen: "Ik denk dat hij wethouder Choho helpt door te laten zien dat het kan." Want ook hij vindt: "Er moet een schepje bovenop."

Gerelateerde artikelenZelf maken wat de fabriek nog niet doet