Nieuws Marketing

Nijntje-tekenaar Dick Bruna (89) overleden

Tekenaar en ondernemer Dick Bruna is op 89-jarige leeftijd overleden in Utrecht. Dat maakte Marja Kerkhof, directeur van Nijntje-uitgeverij Mercis vrijdagmiddag bekend.

De Ondernemer | Foto: ANP 17 februari 2017

Dick Bruna Nijntje overleden

Tekenaar Bruna werd vooral bekend met prentenboeken over Nijntje. Hij schreef en tekende er in zijn leven maar liefst 124. De kinderboeken over een konijn zijn niet alleen in Nederland razend populair, ook het buitenland loopt warm voor zijn creatie.

Enorme populariteit

Al sinds de jaren 60 gaat Miffy, zoals Nijntje in het buitenland heet, over de landgrenzen. Vooral in Japan kent het een enorme populariteit. Vooral het minimalistische aspect in zijn werk spreekt het Aziatische land aan. Het werk van de tekenaar is in maar liefst vijftig talen gepubliceerd en er gingen ruim 85 miljoen exemplaren van zijn werk over de toonbank.

Ondernemersfamilie

Dick Bruna komt uit een ondernemersfamilie. Zijn vader en opa waren uitgever en zijn oom Henk Bruna was directeur van kantoorboekhandel Bruna. Zelf wordt Bruna geen uitgever, maar hij gaat aan de slag als illustrator bij het familiebedrijf. Dat is in eerste instantie nog niet voor eigen werk. Vanaf de jaren 70 legt hij zich steeds meer toe op Nijntje.

Exploitatie rechten

Mercis BV exploiteert de rechten van Nijntje en is met het konijn actief in maar liefst 25 landen. Nijntje is uitgegroeid tot een groot internationaal merk met musicals, animatieseries, een film en boeken in het Arabisch en Chinees. In Taiwan staat zelfs een heus Nijntje-themapark.

Vermogen

Quote schatte het vermogen van de tekenaar in 2013 op ongeveer 45 miljoen euro. Het schreef in 2014 dat de tekenrechten nooit naar iemand anders gaan.

Gerelateerde artikelen

Nijntjemuseum doorslaand succesNijntje is spoorloos verdwenenKinderen willen bij Nijntje zijn