Nieuws Marketing

Ondernemend raadslid 'partner in crime' met zoon druglord Escobar

Empire of El Patron. Dit moet, als het aan de Heerlense bedenker en raadslid Christian Petermann ligt, het miljoenenspel worden dat de wereld gaat veroveren. Letterlijk en figuurlijk. Als speler heb je namelijk maar één doel: in de voetsporen van Pablo Escobar treden en de grootste drugsbaron ter wereld worden. Om dit spel geloofwaardig neer te zetten heeft Petermann contact opgenomen met niemand minder dan de zoon van Pablo Escobar en een paar van de grootste, nog levende, drugsbaronnen van Amerika.

Lotte Grimberg 4 augustus 2016

Pabloescobarempireofelpatron

“Ik maak al jaren spelletjes, maar vooral regionale bordspellen”, vertelt Christian Petermann, raadslid in Heerlen en conceptontwikkelaar bij Imaginatio. “Ik werd benaderd of ik misschien een internationaal spel wilde bedenken.” Net op dat moment volgde Petermann de Netflix-serie Narcos, een serie over het leven van drugsbaron Pablo Escobar. En dat bleek gelijk een inspiratiebron voor hem te zijn. “Het verhaal van ’s werelds grootste drugsbaron is zoveel groter dan dat je denkt”, vertelt hij vol verwondering. “Ideaal materiaal voor een spel.”

Escobar-familie

Met dat idee ging Petermann samen met zijn team op zoek naar nog levende leden van de Escobar-familie. Na een korte zoektocht stuitte hij al snel op de zoon van Pablo Escobar, Juan Pablo Escobar. Die na de dood van zijn vader in 1993 de naam Sebastián Marroquín aannam. “Hij bleek een boek te hebben geschreven over het leven van zijn vader: ‘Mi Padre’. Ik vroeg hem via Twitter wanneer de Nederlandse versie van zijn boek uit zou komen… en bingo! Hij antwoordde. Hierna hebben we persoonlijke berichten uitgewisseld, waarin ik hem vertelde over mijn ideeën.” Niet snel daarna gingen Petermann en Marroquín een samenwerking aan.

Een opmerkelijke samenwerking, aangezien Marroquín niet erg trots is op het 'werk' van zijn vader. Hij heeft zijn naam dan ook niet voor niets veranderd. Toch besloot hij om Christian Petermann te helpen met zijn spel. “Hij heeft vooral educatieve en historische redenen om te helpen met het spel. Er doen gigantisch veel verhalen over zijn vader de rondte, maar veel daarvan zijn slechts speculaties, voor zover ik van Marroquín te horen heb gekregen. Hij kan nu het echte verhaal kwijt in het spel, net zoals hij doet in zijn boek”, vertelt een trotse Petermann.

Cocaine Cowboys

Maar op vrijblijvende basis geeft Marroquín de geschiedenis van zijn vader niet prijs. “We verdelen de winst netjes in taartpuntjes.” Die taart moet in meer dan twee puntjes gesneden worden. De taart wordt ook gedeeld met Rakontur, een mediaproductiebedrijf dat de documentaire Cocaine Cowboys heeft gemaakt, en drie echte cocaine cowboys; Boston George Jung, Mickey Munday en Carlos Lehder. Dat zijn zeker geen kleine namen. Het verhaal van Boston George Jung was inspiratiebron voor de film Blow, waarin hij gespeeld werd door Johnny Depp, en Carlos Lehder staat bekend als medeoprichter van het Medellínkartel, het drugskartel van Pablo Escobar.

Boston George Jung en Mickey Munday zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar Ledher zit nog altijd achter slot en grendel. Hoe Petermann contact heeft met deze drugsbazen? Heel simpel, via de mail. “Ze mogen dan wel in de gevangenis zitten, maar ze hebben zo hun privileges.” Al is dit mailcontact wel via Rakontur.

Ook hun historische informatie wordt verwerkt in het spel Empire of El Patron. Het spel bestaat uit twee losse delen; een bordspel voor vijf personen en een game. Hoogstwaarschijnlijk zal de game zich het snelst en het grootst verspreiden. Binnen nu en een week moet Empire of El Patron gelanceerd worden op Kickstarter om het beoogde bedrag van vijf miljoen dollar binnen te slepen. Maar Petermann is verre van bang dat dit bedrag niet bereikt gaat worden. Er zou zelfs een investeerder zijn die 11 miljoen wilt investeren in de game. Wie die mogelijke investeerder is, wil hij niet kwijt.

Petermann wil de game internationaal in de markt zetten. Het spel wordt niet voor niets bij de lancering uitgegeven in acht verschillende talen. “Mochten we echt genoeg geld hebben, dan willen we ook een app bij het spel maken.”

Scarface

Het is voor Petermann, Marroquín en de drugsbazen nu vooral afwachten hoe Kickstarter gaat lopen. Eén ding is zeker: Christian Petermann heeft ondertussen genoeg contacten de drugsbaronnenwereld in Amerika. Dus na Empire of El Patron volgt Empire of Tony Montana, beter bekend als Scarface? “Haha… Ik denk dat ik voor nu mijn handen wel vol heb aan Escobar”, antwoordt Peterman ontwijkend.

Lees ook:

Zo absurd rijk was Pablo Escobar