Nieuws Marketing

Ondernemers profiteren van toeristen in Zwolle na Koningsdag

De komst van de koninklijke familie naar Zwolle heeft het aantal toeristen een flinke boost gegeven, meldt De Stentor.

Jaco Meijboom | Foto: Remko de Waal/ANP 4 juli 2016

Koningsdag remko de waal ANP

Bij Wies Dul, eigenaresse van Zwolle info & gifts, wordt de routekaart die het koningspaar die dag liep goed verkocht. "Die dag heeft absoluut effect gehad op het aantal toeristen dat naar deze stad komt. De belangstelling voor Zwolle is in een stroomversnelling geraakt. Het koningspaar heeft die dag echt uitgestraald dat het hier gezellig was. Ze liepen ontspannen rond."

Koninklijke routeDe wandeltocht was die dag kort. "We willen meer van de stad laten zien. We breiden de route voor bezoekers uit en maken er een stadswandeling van."

Ouderen vragen nog wel naar de koninklijke route. "Mensen die slecht ter been zijn vinden dat lang genoeg", legt Dull uit. "Ze maken dan wel de tocht met de rondvaartboot. Toeristen zien veel meer van grachten dan het stukje dat toen gevaren werd, want als je het daarbij laat, ben je in drie kwartier klaar."

LunchDeelnemers aan de stadswandeling worden opgehaald bij Villa Suikerberg. Bedrijfsleider van dit lunchcafé, Stephan Wijermars, hoorde vooral in de weken na Koningsdag veel positieve reacties. "Mensen zagen Zwolle niet als stad voor een dagje uit, maar de beelden op televisie lieten zien dat Zwolle een historische binnenstad heeft."

Ook volgens gids Bert Dijkink is het de laatste tijd een stuk drukker. "De koning had het hier zichtbaar naar zijn zin, daar hebben we als stad landelijk goed mee gescoord." Dijkink leidt historische wandelingen door de stad. "Mensen willen een feestje, het moet niet saai zijn."

StandwandelingOnderweg wil hij niet alleen jaartallen, bouwmeesters en architectuurstijlen noemen. "Ik vertel graag verhalen en anekdotes tussendoor." De aandacht die Koningsdag op deze stad gevestigd heeft zorgt voor nieuwe inspiratie.

Zo gaf het Britten Jeugd Strijkorkest zaterdagavond op het Eiland een buitenconcert naar aanleiding van Koningsdag. Er kwamen ongeveer 180 mensen een kijkje nemen. De jonge musici speelden met rappers van de Fakkelteit opnieuw het koningslied 'Als je stilstaat', dat gemaakt is met Typhoon. "Deze samenwerking werd zo goed ontvangen", vertelt medeorganisator Hylke Thiry van mixstore Pistache. "Daar wilden ze een vervolg aan geven. Het Britten heeft zich hiermee echt op de kaart gezet."