Nieuws Marketing

Ondernemers zetten polder Strijen op de kaart

De ondernemers van de Maria Hoeve, Buitenplaats Land van Es en Landgoed De Peerdegaerdt willen samen de polder van Strijen op de kaart zetten, bericht het AD. Daarom gaan ze gezamenlijk optrekken, bijvoorbeeld bij het organiseren van activiteiten.

Suzanne Eijgenraam | Foto: Victor van Breukelen 12 juli 2016

Plattelandsondernemers strijen polder

Bij de Maria Hoeve komen zorgappartementen voor ouderen, een bed and breakfast en een restaurant. De Buitenplaats Land van Es is een kunstzinnig, cultureel en sociaal centrum waar ook ruimtes gehuurd kunnen worden. En Landgoed de Peerdegaerdt is een zorg- en activiteitenboerderij, waar natuurbeleving en contact met dieren centraal staan.

Gouden Driehoek

Deze verschillende ondernemingen hebben een aantal dingen gemeen: ze zijn in een voormalige boerderij een nieuwe onderneming begonnen op het gebeid van welzijn, educatie, zorg en recreatie. En de bedrijven staan allemaal in een natuurlijke omgeving, waar rust, ruimte en groen centraal staan.

Om ervoor te zorgen dat meer mensen weten wat er in de polder van Strijen allemaal te doen is op het gebied van duurzame (verblijfs)recreatie en -educatie, hebben ze nu besloten samen op te trekken als 'De Gouden Driehoek van de Hoeksche Waard'. "We willen de leefbaarheid op het platteland een upgrade geven", zegt Jeantine Spieker van de Maria Hoeve.

Compostables

De basis voor deze samenwerking is gelegd dankzij Ruimtevolk. Dit onderzoeksbureau ondersteunt ondernemers in het buitengebied bij het ontwikkelen van nieuwe functies. "Die gebieden lopen leeg doordat agrarische bedrijven verdwijnen, door vergrijzing en door krimp'', weet Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt.

De ondernemers gaan onder andere samen inkopen. "Bijvoorbeeld compostables", zegt Sturm. "Dit zijn bekers en borden van suikerbieten of maïs die na afloop op de composthoop worden afgebroken."

Festival

Er zijn plannen om samen evenementen te organiseren, zoals een festival en een kerstwandeling. En de groepen die voor dagbesteding naar de verschillende boerderijen komen, kunnen elkaar opzoeken. "Onze ouderen kunnen samen met cliënten van De Peerdegaerdt in hun moestuin werken", geeft Spieker als voorbeeld.

Oscar de Visser en Conny Pols van Buitenplaats Land van Es zijn programma's aan het ontwikkelen voor jongeren en jong volwassenen die het lastig vinden om een plekje in de samenleving te vinden. De Visser: "De drie initiatieven kunnen daar een rol bij spelen."