Nieuws Marketing

Hoe een opvallende vacature een marketingsucces werd voor start-up Restoranto

‘‘Vacature: Rotterdamse app zoekt restaurant-testers (m/v)’’. Deze oproep verscheen onlangs op de site van Restoranto, een app waarmee je kunt reserveren bij Rotterdamse eethuizen. De bedoeling: tien mensen in dienst nemen die nieuwe restaurants testen en dus gratis voor Restoranto uit eten gaan. Wat niet eens bedoeld was als pr-stunt, groeide uit tot een marketingsucces. De kosten: een paar gratis diners.

Ezra Hakze 24 december 2018

Ralph de groot restoranto

Ralph de Groot, een van de oprichters van Restoranto, vertelt dat de app pas een halfjaar live is, maar door de vacature trending werd in de Google Play Store. ‘‘Het was niet eens een strategie, we hebben die testers van restaurants echt nodig, maar ineens kregen we veel meer reacties dan verwacht.’’ Met de app richt De Groot zich op mensen die overdag graag buiten de deur lunchen, met name millennials. Zij kunnen met Restoranto vooraf reserveren en betalen, waardoor het eten klaarstaat als je aan tafel gaat.

10.000 weergaven

Dat de actie veel respons kreeg, is ergens niet zo verrassend. De vacature van Restoranto is ludiek: iedereen wil immers wel gratis uit eten. Maar toch had De Groot de meer dan 10.000 weergaven op de site en de honderden reacties niet aan zien komen. Volgens Cas de Vree, de oprichter van online marketingbureau Stradas, komt het veel voor dat start-ups dit soort oproepjes plaatsen om een nieuw product of dienst te testen, maar zulke berichten lokken niet altijd zoveel reacties uit.

Lees ook: Hoe energieleverancier Vandebron handig met critici op social media omgaat

Ludieke berichten zoals deze vacature hebben niet alleen als voordeel dat ze de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten, vertelt De Vree, maar zo’n oproep om testers heeft ook andere positieve neveneffecten. ‘‘Het kan slim zijn om klanten om hulp te vragen; dat levert niet alleen feedback op, maar je voorziet daarmee ook in een behoefte. Mensen waarderen het als ze het gevoel hebben dat ze invloed hebben op iets en mee kunnen denken over zo’n app.’’

Langetermijneffect

Of de actie ook een langetermijneffect kan hebben durft De Vree niet te zeggen. ‘‘De zichtbaarheid is misschien nog niet zo groot dat er een hele nieuwe massa aangesproken is, maar dit is zeker een goede start.’’ Ondertussen hebben ze bij Restoranto nog een kluif aan het echte doel van de vacature: namelijk tien testers uitkiezen uit de honderden reacties.