Nieuws Marketing

Wie niet naar Rio af kan reizen, hoeft niet treuren

Een reusachtig zwembad, een hockeyveld, een 'zeilmeer,' een boksring en een kartbaan. In Scheveningen wordt de komende dagen keihard gewerkt aan de opbouw van sportwalhalla Olympic Experience, schrijft het AD.

Malou Seijdel | Foto: Frank Jansen 26 juli 2016

Olympicexperiencescheveningen

In twaalf dagen tijd wordt het strand van Scheveningen gereed gemaakt voor de Olympic Experience. Gisteren begon de opbouw van dat grootschalige sportevenement, dat plaats heeft in dezelfde periode als de Olympische Spelen in Rio: van 6 tot en met 21 augustus. De eerste paal werd geslagen door sportwethouder Rabin Baldewsingh en NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis.

Zo'n 40.000 vierkante meter van het Scheveningse sportstrand, nabij het Noordelijk Havenhoofd, wordt omgetoverd tot een compleet sportparadijs. Er komen onder meer sportvelden en -banen, er komt een zwembad en in het beachstadion wordt een levensgroot scherm opgehangen. Daarop zijn straks de wedstrijden in Rio live te volgen. En dan komt er ook nog een kartcircuit. Jawel, allemaal óp het strand.

,,Wie geen tijd en geld heeft om naar Rio af te reizen deze zomer, hoeft niet te treuren'', zegt Marnix Drysdale van Tig Sports. Dat is het sportmarketingbureau dat de kar trekt voor het evenement in Scheveningen. ,,Vanaf volgend weekend kunnen hier zestien dagen lang dertig verschillende sporten worden beoefend. Iedere dag wordt één sport extra uitgelicht.

Waar mogelijk bieden we de strandvariant van een sport aan. Bij volleybal, worstelen en korfbal bijvoorbeeld. Maar bezoekers kunnen ook sporten beoefenen die normaliter niets met zand te maken hebben. Denk aan karten, boksen en judo. Maar met een hapje en drankje alleen maar kijken naar de sporters in Den Haag - of via het scherm naar in Rio - kan ook. Met de voetjes in het zand, natuurlijk.''

Drysdale noemt de Olympic Experience een soort Efteling. ,,Maar dan de sportieve versie.''

Betrokken

Dertig verschillende sporten zijn straks te beoefenen op het strand. Om dat voor elkaar te krijgen, werkten tientallen sportorganisaties nauw met elkaar samen. Wethouder Baldewsingh: ,,Steeds meer Haagse verenigingen raakten de afgelopen maanden betrokken bij de Olympic Experience. Met hun eigen sportbond hebben vrijwilligers en actieve leden programma's opgesteld."

Dat deed ook Jelle Blok van de Haagse zwemvereniging Racing Club. Samen met andere zwemorganisatie uit Den Haag - The Hague Swimming, Waterpolo Den Haag en zwemschool Hofspetters - houdt hij van 6 tot en met 21 augustus wedstrijden, clinics en andere zwemactiviteiten op het sportterrein. ,,De komende dagen wordt op het strand een compleet zwembad uitgegraven'', glundert hij. ,,Fantastisch. Tijdens het evenement kunnen bezoekers daar baantjes trekken. Het programma voor de zwemvierdaagse - compleet met medailles na afloop - is bijna rond. Bovendien komen topzwemmers als Tamara van Vliet en Hans Elzerman demonstraties geven.''

Sociaal

Behalve een sportieve insteek heeft het evenement aan het Scheveningse strand ook een sociale kant. Om vrijwilligers in Den Haag te bedanken voor hun inzet, stelde de gemeente aan hen gratis toegangskaarten ter beschikking. Wethouder Baldewsingh: ,,En omdat ik vind dat de duizenden Hagenaars die het niét zo breed hebben ook plezier moeten kunnen beleven aan de Olympic Experience, konden zij zich ook inschrijven voor vrijkaartjes.''

Stichting Leergeld maakte al ruim 1.500 Haagse kinderen en ouders uit minima-gezinnen blij met een kaartje. Directeur Anita Schwab van de stichting: ,,Voor ouders die geen geld hebben voor vakantie, is een kaartje á tien euro voor dit evenement vaak óók te duur. Terwijl de Olympic Experience juist leuk is voor de kinderen die deze zomer thuis blijven. Geweldig dat de wethouder investeert en kinderen met een Ooievaarspas de kans geeft om gratis een leuke, sportieve dag te beleven.''

Ook de Haagse afdeling van Stichting Downsyndroom maakt dankbaar gebruik van het sportterrein langs de kust: op 20 augustus houdt de organisatie er haar jaarlijkse sportdag. ,,Een bijzondere locatie'', zegt vrijwilligster Nadine Donners, die zelf een 3-jarig zoontje heeft met het Syndroom van Down. ,,We beginnen die dag met zijn allen met een echte warming-up in het grote stadion. Daarna zijn alle deelnemers vrij om te kiezen waar ze aan mee willen doen. Hartstikke mooi dat onze leden de Olympische Spelen op deze manier mee kunnen maken", aldus Donners.

De Olympic Experience zal naar verwachting 3.000 bezoekers per dag trekken. Gastheer en - vrouw zijn judoka Mark Huizinga en presentatrice Vivienne van Assem. Het volledige programma is te vinden op de website.

Vier trams in een sportief jasje

Hagenaars die in de buurt van Scheveningen wonen, kunnen misschien wel te voet of op de fiets naar het sportieve evenement. Maar ook aan wie verderop in het land woont, is gedacht. De vervoersmaatschappijen HTM en NS bieden in samenwerking met de Olympic Experience combinatietickets aan om het sportevenement voor mensen uit heel Nederland bereikbaar te maken. Inclusief entree kost zo'n trein- en tramkaartje 23 euro. Een combiticket voor kinderen kost 10 euro. De tickets zijn verkrijgbaar in de Spoordeelwinkel.

Vier trams, op de lijnen 1, 9 en 11 van Den Haag Centraal naar Scheveningen, zijn aangepast aan het sportieve evenement. Door de 'rennende' benen op de tram lijkt het of reizigers die in de tram zitten, een sprintje trekken naar de Olympic Experience.