Nieuws Marketing

Pentair is Waterinnovator 2016

De innovatieve X-Flow Helix technologie van Pentair heeft tijdens het WaterVisie Congres de Waterinnovator of the Year 2016 Award gewonnen.

Van onze redactie 23 februari 2016

Pentair frans nikkels

‘De X-Flow Helix-technologie blinkt uit in eenvoud, terwijl de impact ervan op de energieconsumptie en productiviteit heel groot is’. Zo omschreef de jury de inzending van de Winnaar van de Waterinnovator of the Year-verkiezing van Pentair. De Enschedese vestiging van het Amerikaanse bedrijf wist een helixvorm aan de binnenkant van een membraan aan te brengen die een wervelstroom creëert, waardoor deze veel minder snel vervuilt.

PraktijktestIn het laboratorium werkte de methode nog beter dan verwacht en inmiddels zijn ook de eerste praktijkresultaten bekend. Pentair installeerde twee units met zes X-flow compact 27G membraanmodules voor afvalwaterbehandeling bij een stortplaats. De membranen worden ingezet om percolaatwater te zuiveren. Zowel de flux als de doorstroming verbeterden significant, waardoor de installatie veel energiezuiniger kan draaien.

InnovatiefDe jury bestaande uit Roy Tummers (VEMW), Johan Raap (Cosun/Avans Hogeschool), Jan Post (Wetsus) en Chris Roubos (Evides Industriewater) beoordeelde de technologie als een eenvoudige ingreep met grote impact. ‘Membraantechnologie is al redelijk volwassen en beproefd’, zei juryvoorzitter Tummers. ‘Om daar nog zulke efficiencyverbeteringen in door te voeren, is met recht innovatief te noemen.’

Watervisie PlatformDe Waterinnovator of the Year-verkiezing is onderdeel van het Watervisie Platform. Dit platform voor de industriewatersector brengt experts, gebruikers en leveranciers van producten en diensten bijeen om bij te dragen aan transparante informatievoorziening rond industriewater. Het platform belicht op een journalistieke en onafhankelijke manier innovaties, behandelt actuele onderwerpen, en inspireert industriële bedrijven die zoeken naar duurzame oplossingen voor proces- en afvalwater.

Foto: Frans Nikkels