Nieuws Marketing

Primera Zwolle verkocht winnend lot in Staatsloterij

ZWOLLE - Honderden Staatsloten vliegen jaarlijks over de toonbank bij de Primera van John Kosterman in Zwolle. Soms vallen zijn klanten in de prijzen, zoals tijdens de oudejaarstrekking. Eén van zijn klanten won toen 15 miljoen euro.

Marion Groenewoud 20 januari 2016

Primera Zwolle John Kosterman Frans Paalman

Heb je zelf wel eens een hoofdprijs in de loterij gewonnen?,,Ik doe al 25 jaar mee met de Staatsloterij en heb in het begin duizend gulden gewonnen. Daarna varieerde het van niets tot een tientje. Een enkele keer vijftig of honderd euro."

Ben je jaloers op de winnaar die met een aankoop in jouw winkel vet miljonair wordt?,,Jaloers zeker niet. Natuurlijk zou ik wel eens een hoofdprijs willen hebben. Dat kan altijd nog. Je kunt er geen peil op trekken. Dat is het mooie van een loterij. Er zijn mensen die jaren meedoen en zelden iets krijgen. Een ander koopt voor de eerste keer een lot en loopt binnen."

Ben je nieuwsgierig wie de winnaar is en wat hij met het geld gaat doen?,,Nee, mensen vanuit de hele wereld kopen hier loten. Ook een vrouw uit Mexico, zij heeft die 15 miljoen niet gekregen. Wie wel? Geen flauw idee. Die persoon hoeft zich hier niet te melden. Het is wel leuk om te horen: hé, dat lot kocht ik bij jou. Maar men heeft het recht anoniem te blijven."

Kun je jezelf niet een keer matsen?,,Nee, (lacht) dat kan niet. Ik kan de boel niet manipuleren. Net als een ander moet ik de trekking afwachten. Mijn drijfveer om mee te spelen? Ik hoop toch een keer zelf die grote klapper te maken."

Wat zou jij doen met 15 miljoen?,,Geen flauw idee, nooit over nagedacht. Mijn vrouw en ik gaan jaarlijks twee weken op vakantie, dat mag wel na vijftig weken hard werken. En dan wil ik een mooi luxe hotel, ik kruip niet in een tentje want kamperen is niets voor mij. Ik ben tevreden met wat ik heb."

Heb je geen geld nodig voor een hobby?,,Nee sorry, ik ben saai. Zuinig of spaarzaam ben ik ook niet. We doen wat we willen. Heel soms gaan we uit eten. Als er een folder komt van de Media Markt denk ik niet: wat zal ik eens kopen."

Waarom koop je steeds weer loten als je het geld niet nodig hebt?,,Het is een spel. En tja, als je een grote prijs wint, hoef je niet meer zo hard te werken. Ik heb dit bedrijf 32 jaar geleden overgenomen van mijn vader die aan suikerziekte leed. Met veel geld zou ik niet achter de geraniums gaan zitten. Maar de druk is van de ketel als je genoeg geld hebt."

Je bent al jaren afwisselend het eerste en tweede verkooppunt van Staatsloten. Je noemt jezelf de geluksmakelaar. Hoe kom je aan die titel?,,Die heb ik van tv-producent Han Peekel. Hij sprak op een bijeenkomst voor lotverkopers in Apeldoorn en zei: 'jullie zijn eigenlijk makelaars in geluk'. Dat vond ik een mooie."

Is Nederland een goed gokland?,,Ons land staat onderaan de ladder. Het lijkt heel wat als je de lange rijen bij onze kassa ziet. In België gokken ze vijf keer zoveel. In Duitsland en Engeland twintig keer meer. In Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen is het gebruikelijk elke dag geld in te zetten. De Staatsloterij heeft de Lucky Day, maar een dergelijke lotto doen ze elders iedere vijf minuten."

Foto: Frans Paalman