Nieuws Marketing

RauwCC: Social Media op z'n Rotterdams

Social media zijn meer dan marketing en communicatie. Daar zijn ze bij RauwCC van overtuigd, nu de rest van het land nog.

Jasper Monster | Foto: Marco de Swart 13 december 2016

Maarten Reijgersberg

In zijn paspoort staat Haarlem als geboorteplaats, maar toch koos Maarten Reijgersberg (40) bij de oprichting van 'zijn' RauwCC bewust voor de slogan 'Social media op z'n Rotterdamst'. ,,Als Haarlemmer kies je natuurlijk niet vrijwillig voor Rotterdam", zegt Reijgersberg in het AD. ,,Maar alleen hier was twintig jaar geleden plek op de kunstacademie. Puur toevallig dus in Rotterdam terecht gekomen, maar al snel was ik smoorverliefd en nu ben ik een rasechte import-Rotterdammer." De slogan was dan ook snel gekozen. ,,Niet dat we ons alleen op Rotterdam richten, het staat voor de mentaliteit die we willen uitstralen. Mouwen opstropen en aan de slag. Strategisch denken, niet lullen maar poetsen."

Oprichting

De 'niet lullen maar poetsen' mentaliteit is sinds de oprichting de basis van het bedrijf. De vooruitzichten waren namelijk niet ideaal toen Reijgersberg begon met RauwCC. ,,In 2010 was ik klaar met het werken voor een baas en wilde ik iets voor mezelf doen. Het moment had alleen niet slechter gekund. Dieptepunt van de crisis, kindje van één en een hypotheek. Heel naïef dacht ik toen: als je in een diep dal zit, kan je eigenlijk alleen maar omhoog."

Die gedachte is achteraf een juiste gebleken. Reijgersberg heeft in zijn hippe kantoor in het Lloydkwartier inmiddels negen collega's om zich heen met wie hij communicatiemateriaal op of met social media (content in vaktermen) maakt. Van video's die in anderhalve minuut uitleggen waar een bedrijf voor staat tot hele campagnes. ,,Ik wilde bedrijven en overheden graag helpen hun social media een kickstart te geven en daar bleek een markt voor te zijn."

Investeerders

Niet alleen klanten waren geïnteresseerd, ook investeerders roken hun kans. Nog geen jaar na oprichting rammelde een Belgische early stage investor al aan de poort. Dat was het begin van de groeispurt. ,,Vijf jaar trokken we met elkaar op. Een jaar geleden ontdekte ik dat de rek eruit was. Mijn ambities waren te groot." Een nieuwe businesspartner was snel gevonden. Jeroen Soeterbroek, CEO van Connect Holland, nam een belang in RauwCC. ,,Connect Holland is gespecialiseerd in het bouwen van grote internetplatformen en websites. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van de inhoud en het in de markt te zetten van die sites. Een ideale combinatie."

Naast de groeispurt hebben de investeringen van buitenaf er volgens Reijgersberg ook voor gezorgd dat RauwCC als bedrijf veranderd is. ,,De basis is nog hetzelfde, daar veranderen we ook niets aan. De focus ligt op social media en we maken content. Alleen, we kunnen nu meer dan leuke dingen met Facebook."

Social Media Week

Naast communicatie via social media voor bedrijven en overheden (bijvoorbeeld voor de Rotterdamse binnenstad of de renovatie van de Maastunnel), is dat de organisatie van Social Media Week Rotterdam. ,,Ons vlaggenschip. Het is een wereldwijd evenement, maar wij organiseren de Benelux-editie in Rotterdam. Dit jaar was de derde keer en met bijna duizend bezoekers een succes."

Volgend jaar hoopt het communicatiebureau verder te groeien. Niet alleen qua aantal mensen, maar ook inhoudelijk. ,,Ik kan wel roepen dat het meer is dan alleen marketing en communicatie, maar bewijs het maar. Dat is de uitdaging voor ons, social media in het dna van bedrijven krijgen. Want iedereen weet dat je met social media heel veel kan, maar er gebeurt nog zo weinig."

Lees ook: Scoren met social media en social sellingMeet the players bewaakt imago voetbalprofs op social media