Nieuws Marketing

Muzikanten hopen met nieuw verjaardagslied Nederland te veroveren

Ruim zestig jaar nadat De Feestneuzen en wat later Johnny Hoes het Lang zal ze leven de Nederlandse hitparade inzongen, is het hoog tijd voor een nieuw verjaardagslied. En dat komt er als het aan Almeloër Hans Louws en de Enschedeërs Gert Valk en Maarten de Groot ligt.

Van onze redactie 12 april 2016

Gert Valk en Hans Lous Muzikanten Rikkert Harink

Min of meer bij toeval ontwikkelde Gert Valk een nieuw concept, waarmee hij Nederland hoopt te veroveren: 'Zanger op je Verjaardag', met het eigen nummer Omdat jij jarig bent!

CrisisHet werd eigenlijk uit nood geboren. Valk, Louws, en De Groot hebben alle drie muzikale 'roots'. Ze speelden in bekende regionale bands als Maxim, Perplex en Beethoven. "In de gouden jaren wel voor zalen met duizend tot vijftienhonderd mensen", herinnert Valk zich nog. De bandleden waren graag geziene gasten op bruiloften, partijen en bedrijfsfeesten en verdienden er een goed belegde boterham mee. Tot de economische crisis kwam, die ook het feestcircuit hard trof. "Dat hadden we nooit gedacht. We dachten dat we tot op hoge leeftijd zo door konden gaan, maar een jaar of tien geleden kwam de klad erin. Het aantal grote feesten met een liveband werd snel minder. Zelfs boekingsbureaus en horecazaken met grote namen gingen failliet", vertelt zanger/toetsenist Louws, die na het opheffen van Perplex, doorging als schrijver/componist en onder andere nummers schrijft voor De Toppers, Gerard Jolink en René Schuurmans.

SpontaanVoor drummer/zanger Valk ging het niet veel anders. Hij vormde na Maxim nog even een trio met twee oud-leden van de in heel Nederland befaamde Bob East Showband, maar ging zeven jaar geleden na het verongelukken van bandleider Albert Schippers uit Oldenzaal verder als soloartiest. "Muziek is mijn passie. Ik zit mijn hele leven al in de muziek, dat is wat ik kan", vertelt de 52-jarige Valk over zijn keus om muzikaal actief te blijven. En daar lag de kiem voor een nieuw concept. "Ik was een keer bij iemand op een verjaardag en zong daar spontaan een verjaardagslied. Dat sloeg zo aan dat ik op het idee kwam me ook als 'zanger op je verjaardag' te profileren."

Eigen liedHet was niet meer dan dat. Tot hij Hans Louws ontmoette, een bekende uit het oude bandcircuit. Louws: "Toen ik zijn verhaal hoorde, zei ik min of meer voor de gein. 'Als jij 'zanger op je verjaardag' bent, hoort daar ook een eigen verjaardagslied bij.'" Van het een kwam het ander. Wat als een geintje begon, nam serieuze vormen aan. De twee sloegen aan het componeren en schrijven, met als uitkomst het lied Omdat jij jarig bent!. "Anderhalf jaar hebben we eraan geschaafd, maar nu is het af", vertellen Louws en Valk over het 'schlagerpopnummer', met een aanstekelijk ritme van 125 beats per minuut. Het nummer en bijbehorende clip zijn inmiddels opgenomen bij Studio M-works van Maarten de Groot. "Het traditionele Lang zal ze leven is al zo oud en helemaal grijs gedraaid. Raar eigenlijk dat niemand ooit op het idee gekomen is om een nieuw verjaardagslied te maken", aldus Louws.

PolonaisemagneetVolgens de makers was het een hele uitdaging om het lied te maken. "Alles moest kloppen en het moet iedereen aanspreken. Het was een beetje als een slager die een gehaktbal moest ontwikkelen die iedereen lekker vindt", aldus Louws. Daar lijken ze in geslaagd. Het nummer is inmiddels bij enkele gelegenheden gespeeld en brengt mensen spontaan in beweging. "Het is een echte polonaisemagneet", zegt Louws. "Kinderen van 5, maar ook mensen van 80 komen binnen drie seconden in beweging", heeft zanger Valk al ervaren tijdens het zingen van het lied, dat op YouTube binnen twee dagen al door zo'n zestienduizend mensen bekeken is. De makers hebben er vertrouwen in. "We denken dat Nederland er klaar voor is. De komende tijd moet blijken of dat klopt."

Bekijk hieronder de video 'Omdat jij jarig bent!'

Foto: Rikkert HarinkVideo: Zanger op je Verjaardag