Nieuws Marketing

RotterZwam: Van zwemparadijs naar zwamoord

Waar ooit kinderen in het water spetterden, worden nu oesterzwammen geteeld. Op koffiedik, want dat is duurzaam. "Wij willen niet CO2-neutraal zijn, maar CO2-negatief", vertelt Jose Joia in een interview met De Volkskrant.

Gidi Pols 29 maart 2016

Rotterzwam

Tot 2010 kwam Jose Joia geregeld met zijn kinderen in Tropicana om te zwemmen, nu oogst hij oesterzwammen in een van de kleedruimtes van het voormalige Rotterdamse zwemparadijs. De paddestoelen groeien in doorzichtige plastic zakken gevuld met koffiedik, die in rijen hangen aan wat vroeger kledingrekken waren. "De mooiste gaan naar de supermarkt, de andere naar de restaurants", zegt Joia, terwijl hij de paddestoelen in twee kratten legt.

Joia is een van de zeven werknemers - 'stadslandbouwers'- van de oesterzwamteler RotterZwam. Hun taak; zo mooi mogelijke oesterzwammen uit het zwembad halen. RotterZwam verdient slechts de helft van de omzet met de paddestoelenkweek. De andere helft wordt verdiend met een keur aan nevenwerkzaamheden. Zo geven de RotterZwammers workshops aan ondernemers die ook met het concept aan de slag willen. 'We hebben er al dertig opgeleid', zegt Cox glimlachend. Ze kwamen uit Chili en Groot-Brittannië maar ook gewoon uit Zaandam, en betaalden allemaal 2.000 euro, exclusief btw, voor vier dagen meedraaien. Een andere belangrijke inkomstenbron zijn de 'growkits', een soort doe-het-zelf-pakketten om thuis met eigen koffiedrab oesterzwammen te kweken.

Wat ook scheelt is, dat winst niet het doel is. Maar desondanks groeit het bedrijf enorm. Zo komt er op de rand van het centrale bad een houten vlonder. "Dat wordt een vergaderruimte met uitzicht op de Maas. Uiteindelijk komen er veertig duurzame ondernemers, die allemaal elkaars afval en reststroom gaan gebruiken."

Lees verder