Nieuws Marketing

Slijterij Appeldoorn viert zilveren jubileum

Slijter Arnoud Appeldoorn (44) in Velp mag vandaag al exact 25 jaar genieten van zijn eigen wijnzaak. Tijd voor De Gelderlander om hem aan de tand te voelen.

Pim Roelofs l Foto: Marina Popova 1 september 2016

Wijnzaakappeldoorn

Is het feest vandaag?

"Zeker, ik trakteer op gebak.

's Avonds ga ik uit eten met mijn gezin. Dan beginnen we met een bubbeltje, daarna een glas wit en dan nog één of twee rode wijntjes bij een vleesgerecht. Mijn moeder en schoonouders zijn er ook bij. Dankzij hen heb ik veel kunnen bereiken. Mijn vrouw en ik hebben vier kinderen. Zij hebben veel moeten oppassen."

Wat is het geheim van Appeldoorn? Waarom bestaat het bedrijf na 119 jaar nog steeds?

"Je moet een goed product leveren en innovatief zijn. Bij Appeldoorn werken zes fulltimers. Wij hoeven niet zo nodig elk jaar te groeien. Wij verkopen veel in de winkel, maar de verkoop via internet wordt steeds belangrijker, dus daar haken wij op in. Je moet met de tijd meegaan. Wij organiseren ook wijnproeverijen en -reizen. Komende maand reis ik met een groep naar Zuid-Duitsland en Noord-Italië."

Wat verkoopt u het meest?

"Wijn. Rood en wit, dat hangt van het seizoen af. Whiskey doet het ook goed. Ik heb duizenden verschillende soorten drank in Velp staan. Flessen van een paar euro tot duizenden euro's per stuk. De schaarste bepaalt de prijs, niet zozeer de leeftijd van de drank. Enkele jaren terug dronk ik met een aantal liefhebbers een fles wijn uit 1972 van 5.700 euro. Hadden we samen voor gespaard."

Appeldoorn is in 1897 begonnen aan de Velpse Brugweg. Daar wordt nu wijn opgeslagen in kluizen?

"Ja. Onder ons pand aan de Brugweg, dat wij gebruiken voor proeverijen, zijn drie wijnkelders met 72 kluisjes met drank van klanten. Goede wijn voor bij een bijzondere gebeurtenis. Van de week kwam ik een klant tegen die net was getrouwd. Die had voor de bruiloft twaalf flessen wijn uit zijn kluisje gehaald. Dat is toch geweldig."

Sinds 1968 is Appeldoorn gevestigd aan de Emmastraat in Velp. Knus, maar geen ruimte om uit te breiden. Verhuisplannen?

"Nee. Dit pand moet je niet weg doen. Dan liever elders drank opslaan in een magazijn. Dit pand is top."