Nieuws Marketing

Snackbareigenaar scoort met frikandel XXL

Of hij hem zelf op heeft? Nee joh. "Ik ben er wel aan begonnen, maar halverwege werd ik misselijk." Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar eigenlijk raadt snackbareigenaar Taha Yasin Nurlu (26) helemaal niemand zijn sinds afgelopen weekeinde meest bekende product aan, schrijft het AD.

Theo van de Zande | Foto: Roy Lazet 6 juni 2016

Frikandelxxl

"Als menu misschien voor de hele familie, dat zou nog kunnen." Laten we hem eerst even voorstellen, de Super Catamaran van zijn cafetaria Jimmy’s in Vught. Achter die naam gaat geen supersnel zeilmonster schuil, maar een even vet als omvangrijk megamenu van bijna een kilo friet geflankeerd door twee XXL-frikandellen (35 centimeter, 250 gram) met daaroverheen een paar flinke dotten saus naar keuze. GeintjeSmakelijk? Dat ligt er nogal aan hoever je komt, weet de sympathieke eigenaar van de snackbar aan het Moleneindplein ondertussen. "Het was bedoeld als een geintje voor een oud-collega. Maar een paar leerlingen van het Maurick College hadden er ook wel trek in. Vorige week vrijdag maakte ik voor Facebook een fotootje van een paar jongens die aan een Super Catamaran begonnen. Ik zette daar een uitdagend tekstje bij: wie hem in zijn eentje op kan, krijgt hem gratis." Daarna flitsten zijn frikandellen over het internet. "Afgelopen weekeinde kwamen ze vanuit Vlijmen, Hedel, Veghel, Waalwijk, Boekel en zelfs Katwijk om de uitdaging aan te gaan." Maar vier jonge klanten wisten het imposante snackpakket naar binnen te werken. Best geklokte tijd: veertien minuten. "Dat geloof je toch niet. Dat iemand dat zo naar binnen schrokt", toont Nurlu zich meer verbaasd toeschouwer dan aanstichter van deze schranswedstrijd. JudasburgerAls cafetaria-uitbater staat hij niet alleen. Zo hebben de collega’s van Jay’s Biercafé in Waalwijk al een tijd de Judasburger op de kaart staan, met daarachter de veelbetekenende toevoeging: 24,95 euro of gratis. Degene die het voor elkaar krijgt deze kilo vlees op Turks brood met ui, sla, tomaat en ketchup solo soldaat te maken, mag niet alleen zijn rekening verscheuren maar wordt ook opgenomen in de Hall of Fame. Volgens barman Mathijs Verhagen lukten het in vier jaar tijd negentien klanten om met overvolle maag hun naam op dit stukje gereserveerde kroegmuur te krijgen. "Die Judasburger van ons wordt echt heel regelmatig besteld. Ik ben er zelf ooit aan begonnen, maar heb het eind niet gehaald. Je mag er drie uur over doen, maar ik kan je verzekeren: als het eenmaal koud is, krijg je het niet meer weg."ReclameJe moet er maar trek in hebben. Daarom is de Vughtse ondernemer van Turkse komaf zelf nog het meest verbaasd over de populariteit onder jongeren. Mooi, zo’n portie extra reclame, vindt ook zijn Waalwijkse collega. Maar van een doelgerichte snack attack vanuit de Hollandse horeca lijkt geen sprake. Nog geen toestanden als in Amerika dus, waar ketens als Heart Attack Grill steviger inzetten. De Triple Bypass Burger (700 gram, tien plakken bacon en veel saus) wordt opgediend door serveersters in verpleegstersuniform. Wie meer weegt dan 159 kilo, eet gratis. In Jakarta doet Kentucky Fried Chicken het met kippenvleugeltjes en loopt het prijzengeld al in de tonnen. Vergeleken bij die zwaargewichten zijn we in Nederland nog amateurs. WedstrijdsportToch rukken eetrecords en snacken als wedstrijdsport op. In Schiedam het WK frikandellen eten, met Ossenaar Kevin van Ooijen eenzaam aan de top met 25 stuks binnen een halfuur. In Rotterdam De Grote Gehaktbal Vreetwedstrijd bij De Ballentent. Ook in Drunen werd dit jaar al een plaatselijk record gevestigd: negentien frikandellen in een uur naar binnen. Dat is ook even slikken voor Naomi Zitter (29) van de Vughtse diëtistenpraktijk Kobussen & Cleveringa. Want het lijkt er toch op dat de fastfoodverkopers een middelvinger opsteken naar de recent aangepaste Schijf van Vijf en alle campagnes tegen obesitas bij vooral jongeren. Op verzoek heeft Zitter de website van cafetaria Jimmy’s bezocht en kennisgemaakt met de Super Catamaran. "Interessant product. En dat competitieve spreekt jongeren wel aan. Maar het staat wel heel ver af van wat wij als gezonde voeding adviseren."Overgewicht Zitter ziet ook in haar praktijk jonge klanten worstelen met overgewicht. "Het blijft lastig met al die verleidingen om je heen. Daarom moet je niet te streng zijn voor jezelf." Een frietje op zijn tijd is niet zo’n ramp, vindt ook zij. "Als je 80 procent van de tijd op je eten let, mag je best af en toe uit de band springen." Maar dan volgt een belangrijk advies aan al die parttimesnackers. "Als je het doet, ga er dan even goed voor zitten. Eet bewust en geniet er vooral van." Het is duidelijk: aan een Super Catamaran of een Judasburger heb je dan al gauw een dagtaak en diskwalificatie ligt op de loer.