Nieuws Social media

Zo speelt Facebook eindelijk in op het wereldwijde dataschandaal

Mark Zuckerberg schuift flink met functies binnen zijn bedrijf Facebook. Het gaat om de grootste ingreep in het topmanagement sinds de oprichting. Een groot aantal managers krijgt een nieuwe post, schrijft Het Laatste Nieuws.

HR | Foto: AFP 9 mei 2018

Mark Zuckerberg Facebook 1

De veranderingen volgen op een groot privacyschandaal bij Facebook, waarbij gegevens van tientallen miljoenen gebruikers werden gebruikt door campagnebureau Cambridge Analytica.

Chris Cox

De voormalig eindverantwoordelijke voor productontwikkeling, Chris Cox, overziet nu de gehele portefeuille met apps van Facebook. Daar maken ook WhatsApp en Instagram deel van uit. Het sociale medium Facebook zelf komt onder hoede van Will Cathcart, voorheen vicepresident productmanagement.

Lees ook: Wat kun je doen om van de Facebook-pixel af te komen?

Blockchain

Daarnaast komt er een afdeling 'nieuwe platformen en instfrastructuren' onder leiding van CTO Mike Schroepfer. In die afdeling gaat Facebook onder meer aan de slag met blockchain, de technologie achter digitale munten als bitcoin. De voormalig eindverantwoordelijke voor de chatapp Messenger, David Marcus, staat aan het hoofd van het team dat nieuwe toepassingen van deze technologie gaat onderzoeken.

Advertenties

Javier Olivan komt aan het hoofd te staan van een derde grote afdeling 'Central Product Services', die alle gedeelde activiteiten omvat die werken voor meerdere producten of apps, zoals advertenties, beveliging en groei.

Lees ook: Zo innoveert TicketSwap razendsnel als gevolg van de Facebookschandalen

Sheryl Sandberg

Binnen de drie grote afdelingen wordt ook nog eens flink geschoven met de functies van een dozijn managers. Operationeel directeur Sheryl Sandberg blijft in functie. Nog opmerkelijk is dat slechts weinig managers het bedrijf verlaten. Het zijn voornamelijk oude gezichten die een nieuwe plaats krijgen. Onlangs verliet wel Whatsapp-oprichter Jan Koum het bedrijf, naar verluidt uit onvrede over de koers die Facebook wil varen met de berichtenapp.