Nieuws Social media

Facebook houdt bij met wie jij belt en sms't, maar zo schakel je dat uit

Facebook verzamelt al jaren met wie je belt en sms't, wanneer je dat doet en hoelang je aan de lijn hangt. Dat is althans zo voor gebruikers met een Androidtelefoon die gebruikmaken van de Facebook-apps. Dat schrijft HLN.

Sam | Foto: ANP 30 maart 2018

ANP 56559521

Het bedrijf erkende gisteren de praktijken, maar zei er wel bij dat gebruikers daarvoor zelf hun toestemming hadden geven. Tijdens de installatie van de Facebook-app, Facebook Messenger of Facebook Lite kan je die apps inderdaad toegang geven tot je telefoongegevens om je contacten te importeren. Maar veel gebruikers stonden er niet bij stil dat Facebook wel ietsje méér deed dan hun vrienden toevoegen.

Import van telefoondata

Facebook stipt aan dat smartphonegebruikers de optie kregen om die import van telefoondata over te slaan, en dat klanten die gegevens ook altijd kunnen downloaden. Het bedrijf beweert ook nog dat mensen die de 'gesynchroniseerde contacten'-functie uitschakelen, meteen ook alle bewaarde oproep- en sms-geschiedenis wissen.

Lees ook: Ethical Hacker: ondernemers onderschatten grote risico's van cybercriminaliteit

Facebook verklaart nog dat het de inhoud van oproepen en sms'jes niet bijhoudt, en dat het de verzamelde informatie niet verkoopt aan derden. Gezien het grote datalek aan Cambridge Analytica, is het maar de vraag in welke mate dat een geruststelling kan zijn. Dit kan je alvast zelf doen:

1. Zo schakel je in de Facebook-app de synchronisatie van de bel- en sms-geschiedenis uit.

- Tik op het icoontje met de drie horizontale streepjes.
- Kies 'App-instellingen'.
- Daar kan je de instellingen voor 'Contacten continu opladen' wijzigen, en vind je mogelijk ook 'Je gespreks- en sms-geschiedenis synchroniseren'.

2. Hier zie je welke contacten jij hebt geüpload naar Facebook.

Op deze pagina kan je enkele of alle contacten en de bijhorende gegevens bekijken en verwijderen. Je vindt via die pagina zowel de contacten die je bij Facebook zelf hebt opgeladen als de namen die je met Messenger importeerde.

Lees ook: Hoe werkt WhatsApp Business? 

3. Hier download je alle gegevens die Facebook van jou bijhoudt.

Bij 'Algemene accountinstellingen' klik je op 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'.

4. Pas de machtigingen van de apps aan op je smartphone

Op je Androidsmartphone zelf kan je ook bepalen tot welke functies apps toegang hebben. Tot Androidversie 6.0 ging dat niet, waardoor je de apps van Facebook sowieso toegang moest verlenen tot alles of niets. Ben je er toch gerust op dat je Facebook nooit toegang gaf tot jouw sms- en belgegevens? Kijk het toch maar eens na voor de zekerheid, want Facebook bleef via een zijweg tot oktober 2017 de oude toelatingsregels van Android 4.0 gebruiken, weet ZDnet. Zo kreeg het gewoonweg automatisch toegang tot telefoon- en sms-geschiedenis.

- Ga naar 'Instellingen', kies daar 'Apps' of 'Toepassingen' en scroll dan naar de apps van 'Facebook'.

- Wanneer je daarop klikt, ga je naar 'Machtigingen'. Daar kies je tot welke gegevens Facebook al dan niet toegang heeft, zoals 'sms' en 'telefoon'.

Sommige apps werken niet naar behoren wanneer je te veel machtigingen intrekt, maar vaak vragen ze gewoonweg veel meer info dan ze nodig hebben. Beter voorkomen dan genezen!

Alles goed ingesteld? Kijk dat toch maar eens na voor de zekerheid, want Facebook bleef via een zijweg tot oktober 2017 de oude toelatingsregels van Android 4.0 gebruiken, weet ZDnet.