Nieuws Social media

Deze ondernemers verdienen hun geld met cursussen op Instagram

Steeds vaker kun je via Instagram een cursus volgen. Van een cursus over timemanagement tot aan een ‘money mindset’-training. Maar hoe werkt dat dan en wat is het aanbod? We zetten een aantal voorlopers op een rij.

Babette Rijkhoff 2 december 2018

Instagram laagdrempelig cursus leren workshop influencer

De cursussen bestaan uit Instagram-stories met foto’s, filmpjes en opdrachten waar je doorheen klikt. Kort en krachtig. De meeste cursussen duren een week en dagelijks ben je er ongeveer vijftien minuten aan kwijt. Per dag wordt een thema behandeld aangaande het onderwerp. Tot een maand na de startdatum kunnen de cursussen worden teruggekeken. Je kunt dus op je eigen tempo de cursus volgen.

Tip 1. Efficiënt werken en grenzen stellen

Deze vernieuwende manier van leren is bedacht door ondernemer en coach Charlotte van ‘t Wout. Sinds de oprichting van haar C-Academy afgelopen juni hebben al meer dan 2.400 mensen meegedaan. Ze heeft op dit moment drie Instagramcursussen - allemaal 74 euro - met ieder zijn eigen startdatum. De eerste waarmee ze startte, was ‘productiviteit on fleek’. Een tiendaagse cursus over focussen, efficiënter werken en productief zijn. Daarna volgde ‘#introvert like a boss’, een zevendaagse cursus over grenzen stellen. En de meest recente is de vijfdaagse cursus ‘#Worthit’. In deze cursus leren ondernemers hun uurtarief te bepalen. Van ‘t Wout: ,,Cursussen via een platform bekeek ik nooit, of ik had geen geduld en dan wilde ik ‘doorspoelen’ tot de relevante info kwam. Dus ik bedacht zelf mijn ideale manier. Je hebt alleen een instagramaccount nodig en zin om stories te kijken. Je ziet de lessen gewoon op je tijdlijn. Tussen updates van vrienden, dus het past precies in je dagelijkse leven.”

Tip 2. Succesvol onderhandelen

Hoe zorg je er nou voor dat je uit een onderhandeling krijgt wat jij wilt en niet naar huis gaat met minder dan jij waard bent? Merel van der Wouden, onderhandelcoach, maakte de vijfdaagse cursus ‘Succesvol Onderhandelen’. Ze biedt deze cursus van 57 euro zowel in het Nederlands als in het Engels aan. ,,Ik leer vrouwen om beter te onderhandelen over salarissen, tarieven en pakketprijzen. Het idee voor deze cursus is mede ontstaan omdat er nog steeds een ongelijkheid in loon is tussen mannen en vrouwen. Er valt nog een hoop te winnen. Mijn ultieme onderhandeltip is dat je je goed voorbereidt. Je doet gedegen onderzoek naar je marktwaarde, dus niet alleen ‘een vriendin die bij HR werkt zei’, maar je laat een salarisrapport afdrukken, onderzoekt salarisschalen en kijkt naar het bedrijf waar je werkt. Wat opvalt, is dat vrouwen bij hun eerste baan minder vaak een tegenvoorstel doen dan mannen. Mannen zien de eerste nee als onderhandeling. Weet waar je precies over onderhandelt, wat je wilt en waarom.” Half januari start Van der Woude de nieuwe cursus.

Tip 3. Digital Nomad

Leren hoe je ook digital nomad wordt en kunt werken vanaf de mooiste plekken ter wereld? 17 december lanceert Suzanne van Duijn voor 16,50 euro haar eerste Instagram-cursus over dit onderwerp. ,,Ik reis en werk veel onderweg. Ik behandel praktische thema’s als ‘hoe regel je goede wifi’ en ‘hoe ga je om met het tijdsverschil en het contact met je klanten’, maar ook ‘hoe creëer je mentale rust voor jezelf?’ Ik adviseer bijvoorbeeld om in blokken te werken, zodat je niet half aan het werk bent en half aan het zwembad ligt, want dan doe je het beide inefficiënt en geniet je er niet van. Een ander thema is geld. Ik krijg vaak de vraag: hoe betaal je het? Ik ben nu op Bali en ik leef hier als een god. Ik ga drie keer per dag uiteten en dat kan omdat het hier haast niets kost. Wat dat betreft hoef je niet veel geld te hebben. Het is ook anders dan een vakantie waar je vaak op excursie gaat of rondreist en daar veel geld aan kwijt bent. In de cursus wil ik vooral de twijfel wegnemen om als digital nomad te kunnen werken.”