Nieuws Social media

Online expert Jan de Keijzer: 'Verbod TikTok gaat zorgen voor nog slimmere apps'

Moet TikTok verboden worden? Die vraag speelt in het hoofd van veel politici. Of een verbod voor het Chinese social mediaplatform er inderdaad van komt is nog onbekend; expert Jan de Keijzer verduidelijkt de impact van een mogelijk verbod.

AD/De Ondernemer 13 april 2023

Tiktok verbod app mobiel1

Foto's: Shutterstock.

TikTok is al een aantal jaar aan een opmars bezig. Die begon onder kinderen en jongeren, maar de doelgroep breidt zich steeds verder uit. Omdat de app van Chinese makelij is, zijn er al jaren zorgen over of de overheid in China kan meekijken met wat gebruikers hier doen. Ambtenaren moesten de app al verwijderen, en in de Tweede Kamer roepen partijen op het in ieder geval daar niet te gebruiken.

Landelijk verbod TikTok

VVD Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski suggereert zelfs een landelijk verbod op TikTok.,, Als dat nodig is, is dat nodig”, zegt ze. ,,Je moet wel echt harde bewijzen hebben, maar de VVD schuwt geen enkele maatregel om Nederland veilig te houden.” Wel zou dat dan Europees geregeld moeten worden. ,,De digitale wereld kent geen landsgrenzen,” stelt Raikowski in dit artikel op AD.nl onder meer.

TikTok zegt steevast dat de zorgen ongegrond zijn. Het bedrijf stelt nooit data te zullen afgeven aan de Chinese overheid.

Lees ook: Nieuw Nederlands social media platform SocialBlox bindt strijd aan met TikTok en Instagram

Het bedrijf van Jan de Keijzer, founder/ceo van content marketingbureau de Keijzer Online, werkt veel met TikTok. ,,We maken vooral video's, ook short forms, ook voor TikTok. Dat doen we in opdracht van bedrijven, en daar merken we inderdaad dat privacy en alle ophef rondom TikTok vaker een gespreksonderwerp is." Het is aan zijn klanten of ze er wel of niet op willen. ,,Vooralsnog heeft TikTok nog altijd veel bereik, in ons land zijn er zo'n drie miljoen gebruikers".

TikTok, Facebook en privacy

,,In de VS is al jaren wantrouwen tegen TikTok. Om dat tegen te gaan hebben ze aangekondigd daar alle gebruikersdata op lokale servers op te willen slaan en de code te laten inspecteren door een derde bedrijf. Maar de argwaan blijft, dat raken ze nu niet meer kwijt."

Toch ziet De Keijzer een duidelijk verschil in ophef over de verschillende sociale media. ,,Laten we niet vergeten hoeveel rechtszaken bijvoorbeeld Facebook al gevoerd heeft, en verloren heeft, rondom privacy." Hij doelt onder meer op de uitspraak vorige maand, waarin de rechtbank Amsterdam stelde dat 'Facebook onrechtmatig heeft gehandeld bij de verwerking van Nederlandse persoonsgegevens over een periode van bijna tien jaar. Persoonsgegevens van Facebookgebruikers uit Nederland werden zonder toestemming gebruikt voor advertentiedoeleinden'. ,,Grote ophef blijft dan uit, en natuurlijk, dat TikTok is gelieerd aan de Chinese overheid, dat zet iedereen wél op scherp'.

Lees ook: Tess Scholten en Britt Messing (For You Agency) bepalen Nederlandse TikTok-landschap

'Verbod op TikTok gaat zorgen voor weer nieuwe, nog 'slimmere' apps'

De Keijzer vindt dat het niet aan de overheid is om een verbod op welk social media-kanaal dan ook in te stellen. ,,Een verbod gaat ongetwijfeld zorgen weer nieuwe, nog 'slimmere' apps, nieuwe ontwikkelingen. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de gebruikers, de volgers. Belangrijker is dan wie dan ook een app download begrijpt wat er met zijn of haar gegevens kan gebeuren. Wie nu een app installeert uit de Appstore gaat akkoord met de algemene voorwaarden, veelal zonder die gelezen te hebben. Neem een fitnessapp. Dan houdt iemand alles rondom gezondheid, rondom conditie, netjes bij, maar zonder te weten met wie dat gedeeld wordt, welk bedrijf er achter staat en waar ze gevestigd zijn. Ook dat kan China zijn".

Valt de business van De Keijzer weg als het toch tot een verbod komt? ,,We houden er rekening mee dat er een verbod op TikTok zou kunnen komen, maar dan zijn er voldoende andere social media-kanalen waar we videocontent kunnen plaatsen. Wat short forms betreft zien we de verschuiving al richting YouTube, die dat ook zelf stimuleert".

"Realiseer je dat ze in je hele telefoon kunnen kijken en alles kunnen zien. Dan wordt het wel eng"

De VVD gaat haar account met zo'n 100.000 volgers verwijderen. ,,De AIVD stelt dat het gebruik van TikTok een groot risico met zich meebrengt. Als al die experts dat zeggen, dan hebben we als politieke partij ook de voorbeeldfunctie om ermee te stoppen", stelt Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski. Ze benadrukt ook: ,,Iedereen moet zelf weten of ze TikTok willen.” Zelf heeft ze het een half jaar geleden verwijderd. ,,Ik mis het wel. Je krijgt er toch de trends mee, maar dat weegt niet op tegen de risico's. Realiseer je dat ze in je hele telefoon kunnen kijken en alles kunnen zien. Dan wordt het wel eng.”

Het VVD-account @vvdoptiktok plaatste vandaag een laatste video met uitleg waarom de partij ermee stopt. Over een week wordt het volledige account verwijderd.

Bekijk hieronder de video met Jan de Keijzer met zijn mening over politici en het gebruik van social media, in aanloop naar de recente Provinciale Statenverkiezingen. Jan de Keijzer is een van de leden van ons Ondernemerskabinet, met Social Media & Communicatie in zijn portefeuille.

MyChannels Video ID: 363207

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws