Nieuws Social media

Wil je een jonge doelgroep aanspreken? Facebook is passé

Jongeren verlaten Facebook en stappen over naar Instagram en Snapchat, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde Nationale Social Media Onderzoek 2018. Opvallend is dat het Nederlandse gebruik van Twitter voor het eerst in drie jaar weer toeneemt, schrijft het AD.

Jaap van Zessen 30 januari 2018

RC131 EB521 C0 FACEBOOK ZUCKERBERG 1

Instagram wordt door 4,1 miljoen Nederlanders gebruikt, een groei van 28 procent. Nederlandse Instagrammers zijn de foto-app ook flink meer gaan gebruiken: 2,1 miljoen mensen gebruiken het dagelijks, liefst 40 procent meer dan in 2017.

Opkomst

Facebook zag de opkomst van Instagram enkele jaren geleden en heeft het netwerk overgenomen. Rond Snapchat zijn al jaren overnamegeruchten, maar dit Amerikaanse bedrijf is nog niet verkocht. Het dagelijks gebruik van Facebook neemt met name onder 15 t/m 19 jarigen sterk af: in twee jaar tijd daalde het aantal jongeren dat Facebook dagelijks gebruikt van 68 naar 43%.

Lees ook: Tips voor bedrijven: zo speel je in op veranderingen Facebook

Geen goed gevoel

Analist Danny Oosterveer schrijft op het blog van Marketingfacts dat 15-19-jarigen aangeven dat er te veel mensen op Facebook zitten waar ze niks mee hebben (31 procent) en ze zich er niet meer thuis voelen (30 procent).

Twittergebruik

Ondanks dat Twitter voorbijgestreefd is door Pinterest stijgt het gebruik in Nederland voor het eerst in 3 jaar: Nederland kent 2,8 miljoen twitteraars, een groei van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens Oosterveer gebruiken een miljoen Nederlanders dagelijks Twitter. Onder jongeren is te zien dat Instagram, Snapchat en YouTube enorm populair zijn.