Nieuws Storytelling

Hoe meedoen aan aanbestedingen eenvoudiger wordt dan dat het lijkt

Veel mkb'ers durven het nog niet aan: meedingen naar aanbestedingen van de overheid. Daarom richt communicatieadvies- en trainingsbureau Loo van Eck een nieuw bedrijfsonderdeel op. Wintaal gaat ondernemers ondersteunen met het binnenslepen van aanbestedingen.

Van onze redactie 19 september 2023

Aanbestedingen overheid loo van eck wintaal

Een van de doelen van de Aanbestedingswet is dat meer mkb’ers zich aanmelden voor aanbestedingen. En dat werkt: 60 procent van de uitgezette aanbestedingen gaat inmiddels naar het mkb. Toch doen veel mkb’ers nog niet mee.

Uit onderzoek van de Europese Commissie in 2021 blijkt dat ondernemers veel beren op de weg zien in het meedingen naar aanbestedingen. Ze moeten voldoen aan allerlei eisen, het brengt hoge administratieve lasten met zich mee en moeten een plan van aanpak schrijven.

Veertig jaar ervaring

Loo van Eck helpt overheidsorganisaties al veertig jaar met communicatie. Om mkb’ers te helpen met aanbestedingen binnenslepen, begint het communicatieadvies- en trainingsbureau een nieuw bedrijfsonderdeel: Wintaal. Volgens het bedrijf zijn overheden ‘prachtige klanten om voor te werken’.

Ze schrijven in een persbericht: ,,Bij de overheid is altijd veel mogelijk. Ze staan open voor innovaties. Ze staan open voor ideeën uit de markt. Sterker nog, ze vragen de markt in sommige gevallen om hen te helpen bij het vormgeven van de vraag: de marktconsultatie. En ook niet onbelangrijk: ze betalen altijd."

Lees ook: 'Veel mkb-ondernemers maken zich eerder zorgen om hun voortbestaan, dan om te verduurzamen'

Verkoopverhaal verbeteren

Door die veertig jaar ervaring weet Loo van Eck precies waar overheidsinstanties op letten. Directeur Martijn Jacobs: ,,Wij hebben ze geleerd hoe ze lezersgericht moeten schrijven. En van die ervaring willen we het mkb laten profiteren.”

Jacques Thoman is de manager van het nieuwe bedrijfsonderdeel. ,,Wij houden bedrijven een spiegel voor. Op welke manier presenteert het bedrijf zich? Wat stralen de teksten nou echt uit? Is dat ook de manier waarop het bedrijf zich wil laten zien? We laten bedrijven op een andere manier naar hun teksten kijken. En door de teksten te verbeteren, laten we mensen anders naar hun bedrijf kijken, waardoor ze uiteindelijk ook hun verkoopverhaal verbeteren."

Lees ook: Mkb in problemen met financiering, 'sector mist aanjagers zoals Techleap en Prins Constantijn'

Stuur gratis je voorbeeldtekst op

Sceptisch over hoe Wintaal je kan helpen om je teksten voor aanbestedingen te verbeteren? Thoman: ,,Ik begrijp dat ondernemers twijfelen. Daarom bieden we ondernemers aan een voorbeeldtekst op te sturen. Daarop ontvangen ze dan onze analyse en verbeterpunten. Zonder kosten, zonder verplichtingen.”

Wil jij als mkb’er meedoen aan aanbestedingen? Stuur hier een voorbeeldtekst naar Wintaal voor gratis feedback.

Lees ook: Zo schrijf je een vacaturetekst waarop wél reacties volgen: Gebruik geen ‘leuke werksfeer’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws