Nieuws Marketing

Strijd om het beste biertje

Speciale biertjes drinken is hip. Eigen bier brouwen en daarna een avondje organiseren waar vrienden bier komen proeven een trend. De eigen bierbrouwers krijgen nu een podium in de vorm van een amateurwedstrijd bier brouwen. Opgezet door herberg De Kemper uit Markelo, Elsener bierbrouwerij Pochpoater uit Elsen en Bar d'Olde Smidse uit Goor. Zij werken samen met Mitra slijterij en zetten de wedstrijd bierbrouwen uit in Hof van Twente.

Van onze redactie 21 januari 2016

Vlnr Rosanne de Jong Arjan Voorthuizen en Willy Otten Christian van der Meij

Willy en Henk Otten van bierbrouwerij Elsener Pochpoater, Rosanne de Jong van Herberg De Kemper en Arjan Voortman van Mitra Slijterij weten alles en over speciaalbier. Ze hebben samen met Glenn Begieneman van d'Olde Smidse de handen ineen geslagen voor het organiseren van een hobby brouwwedstrijd en vormen de jury.

Genieten Voortman: "Bier is genieten. Een beleving. Er zijn steeds meer liefhebbers die thuis een pannetje op het vuur hebben staan. Waarom niet eens kijken hoe het op regionaal niveau is gesteld met de brouwers?"

StarterskitDe laatste twee jaar is volgens Willy Otten een toename van eigen brouwers merkbaar. Dat zien de bierkenners vooral tijdens de proeverijen. Veel jeugdigen en studenten die belangstelling hebben om zelf te brouwen. "Volgens mij zitten er rond de dertig eigen brouwers in Hof van Twente. Je kunt tegenwoordig al een eigen starterskit kopen bij de Hema."

Eigen brouwsel Hobbybrouwers binnen een straal van 50 kilometer rondom Goor kunnen zich tot 1 maart inschrijven via de facebookaccount van Mitra Slijterij Goor. De minimumleeftijd is 18 jaar. De brouwers moeten thuis hun eigen bier brouwen en voor 31 maart vier flessen inleveren voorzien van naam en adres bij Mitra. "We maken geen onderscheid in soort."

ProevenHet testpanel komt in april bij elkaar en beoordeelt en proeft wie het beste bier heeft gebrouwen. De jury let daarbij op de kwaliteit van het bier, smaak, uiterlijk en schuimstabiliteit. Alle onderdelen krijgen een afzonderlijk cijfer. Het bier met het hoogste gemiddelde cijfer wordt gekozen als beste hobbybrouwbier 2016.

Winnende receptuurDe winnaar zal in april bekend gemaakt worden en mag samen met de brouwers Henk en Willy Otten van de Elsener bierbrouwerij een eenmalig brouwsel maken volgens de winnende receptuur. Als het brouwsel voldoet aan de kwaliteitseisen wordt het verkocht via Mitra Arjan Voortman, Herberg de Kemper en d'Olde Smidse.

Mokka en dropsmaak Het recept blijft in handen van de hobbybrouwer. De winnaar krijgt een lunch en overnachting aangeboden voor twee personen bij Herberg de Kemper. Welk bier de kenners zelf het lekkerste vinden? Voor Voortman en de Jong is dat Dark Triple. "Die heeft een mokka en dropachtige volle smaak." Willy Otten kiest voor Saison, haar eigen huismerk.

Foto: v.l.n.r. Rosanne de Jong, Arjan Voorthuizen en Willy Otten (Christian van der Meij).